Harvey Karp 5 S Methode

Troostmethode: 5 S van Dr. Harvey Karp

[ez-toc]

Is jouw baby vaak onrustig en heb je moeite om je kindje stil of rustig te krijgen? Pas dan de 5 S methode toe van Dr. Harvey Karp.

Dokter Harvey Karp is een kinderarts die een methode heeft gevonden om gebruik te maken van de kalmeringsreflex. Hij is ook wel bekend van zijn boek: happiest baby on the block. Door de 5 S methode toe te passen, kalmeer je je baby en laat je je baby niet huilen. Dit komt weer ten goede aan de hechting tussen jou als ouder en je kindje. Daarnaast: door deze methode toe te passen, kan je baby vaak rustiger in slaap vallen, waardoor je kindje beter kan slapen.

Hoe werkt de 5S methode van Harvey Karp precies?

Het is belangrijk dat je de juiste volgorde aanhoudt bij het toepassen van de methode. Ga de 5’ Sen dus niet door elkaar gebruiken. De juiste volgorde is als volgt:

 1. Swaddling (inbakeren)
  Door het inbakeren geef je je kindje weer een veilig en geborgen gevoel. Als je niet weet hoe je moet inbakeren, vraag dan het consultatiebureau of verloskundige om daarbij te helpen. 
 2. Side or stomach position
  Door je kindje op zijn buik of op zijn zij te leggen op je arm, ervaart je kindje een lichte druk. Daarnaast voelt je kindje de warmte van papa of mama, waardoor hij rustiger wordt. 
 3. Sushing
  Het sushen doe je hard, namelijk SSSSSH in plaats van ssssh. Je moet je voorstellen dat je kindje helemaal overstuur is en jou echt niet hoort als je zacht tegen hem praat/ssht. 
 4. Swinging
  Het wiegen doe je zachtjes heen en weer met een goede ondersteuning van het hoofdje. Je wilt hiermee het gevoel van de baarmoeder nabootsen, omdat ze daar ook gewend zijn aan de bewegingen als moeder bijvoorbeeld de trap op liep.
 5. Sucking
  De laatste S staat voor sucking. Soms is deze S niet meer nodig en is je kindje al gekalmeerd door de eerste 4 S’en. Is je kindje nog niet stil? Geef dan het speentje om je kindje te kalmeren.

Adem zelf goed in en uit en blijf rustig. Alleen zo kan je je kindje het beste helpen. Neem de tijd voor je kindje. Heb je twijfels over de gezondheid? Ga dan altijd langs de huisarts of kinderarts.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

Hazenslaapje baby

Hazenslaapjes baby

Een veelvoorkomende vraag van ouders gaat over de hazenslaapjes. Een baby doet een kort dutje overdag en lukt het niet om meerdere slaapcycli aan elkaar

Lees verder »
Huiluurtje baby

Huiluurtje baby’s

Het huiluurtje, ook wel bekend als de “witching hour” in het Engels, is een fenomeen dat veel ouders van pasgeborenen bekend voorkomt. Het is dat

Lees verder »
×