Het is normaal dat baby’s vaak wakker worden in de nacht. Iedereen maakt meerdere slaapcycli door tijdens een nacht. Wij merken dit vaak niet, omdat we vanzelf weer in slaap vallen, maar als je baby niet leert om zelfstandig in slaap te vallen, dan heeft hij/zij je elke keer als een slaapcyclus is afgelopen weer nodig om in slaap te komen. Zelf word je bijvoorbeeld wel eens wakker ‘s nachts omdat je moet plassen. Deze momenten vinden plaats tussen de slaapcycli, alleen wij vallen dan vanzelf weer in slaap. Kindjes hebben ons vaak weer nodig, maar kunnen ook leren om zelfstandig weer in slaap te vallen.
Hoe komt het dat mijn baby vaak wakker wordt in de nacht?
Zoals eerder aangegeven, is het normaal dat een kindje ‘s nachts vaak wakker wordt. Het is echter fijn als je kindje zelf leert om de slaapcycli aan elkaar te koppelen. Slaapassociaties zijn de nummer 1 reden dat het een kindje niet lukt om zelfstandig weer in slaap te vallen. Slaapassociaties kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Wiegen
- Speentje
- Voeden
We zien vooral dat voeden een van de lastigste slaapassociaties is om af te leren, maar niets is onmogelijk. Uiteraard is het van elk kind afzonderlijk afhankelijk of hij/zij nog voeding nodig heeft ‘s nachts en hiervoor verwijzen wij je dan ook door het consultatiebureau of huisarts. Er is namelijk ook een degelijk verschil tussen honger en alleen een voeding willen om weer in slaap te komen. Zo wilde de dochter van Tamara, Yara, elke nacht bijna ieder uur wel drinken, terwijl er overdag wel 3 uur tussen zat. Je kan dan wel haast zeggen dat dit geen honger meer is, maar echt comfort. Hier zijn zeker wel een aantal signalen voor waaraan je het verschil kunt herkennen en mocht dit het geval zijn bij je kindje, helpen wij je graag verder.
Het maakt niet uit of je baby nu 4 maanden, 5, 6 of 11 maanden is, we zien in elke leeftijd nog verschillende slaapassociaties. Voor elke leeftijd en elk kindje is er ook een andere, steriods for sale passende aanpak die kan werken bij de slaapassociatie.
Andere redenen waarom je baby ‘s nachts vaak wakker wordt
Naast de slaapassociaties die komen kijken bij het vaak wakker worden ‘s nachts, zijn er nog een aantal andere veel voorkomende redenen. Het kan zijn dat je kindje of baby veel huilt ‘s nachts of zelfs echt krijst. Je weet misschien niet waar te beginnen, maar weet dat er (vaak) oplossingen voor zijn.
Wanneer je kindje nog maar net geboren is, of enkele weken/maanden oud, kan het natuurlijk zijn dat ze nog veel behoefte aan voedingen hebben. Het is heel normaal dat een newborn elke 2 a 3 uur nog wil drinken. Het zijn vaak de verwachtingen van buitenaf die zeggen dat je kindje moet doorslapen (dat bestaat überhaupt niet), maar het is juist goed voor de ontwikkeling om ook ‘s nachts nog nachtvoedingen te krijgen. Twijfel je hierover? Neem dan altijd contact op met de huisarts of consultatiebureau.
Wanneer je kindje wat ouder wordt, kan het zijn dat je kindje oververmoeid is. Je kindje heeft overdag te weinig geslapen en is daardoor zo moe, dat het onrustig slaapt en regelmatig wakker wordt. Naast het onrustige slapen kan het zijn dat je kindje ‘s nachts huilend wakker wordt of krijsend wakker wordt. Ook kan het zo zijn dat je kindje juist heel vroeg wakker wordt. Daarom is het belangrijk om oververmoeidheid eerst weg te werken voordat je kan werken aan de andere slaapproblemen.
Wanneer het tijdelijk is dat je kindje vaak wakker wordt ‘s nachts, kan het ook zijn dat je kindje in een slaapregressie zit of dat je kindje bijvoorbeeld toe is aan een middagdutje minder. Om hier een passend advies op te kunnen geven, hebben we eerst alle informatie nodig van jouw kindje zodat we hier gericht op in kunnen gaan. Plan direct een kennismakingsgesprek in zodat we jouw kindje weer kunnen helpen met het slapen.