Huiluurtje baby

Huiluurtje baby’s

[ez-toc]

Het huiluurtje, ook wel bekend als de “witching hour” in het Engels, is een fenomeen dat veel ouders van pasgeborenen bekend voorkomt. Het is dat moment van de dag waarop baby’s plotseling beginnen te huilen en oncontroleerbaar van streek raken, vaak zonder duidelijke reden. Voor ouders kan het huiluurtje een uitdagende en verwarrende tijd zijn, maar het begrijpen van de oorzaken en het omgaan met dit fenomeen kan helpen om de stress te verminderen en de band met de baby te versterken.

Wat zijn huiluurtjes?

Het huiluurtje wordt vaak omschreven als een periode van intense huilbuien bij baby’s, meestal in de late namiddag of vroege avond, vaak tussen 17:00 en 23:00 uur. Tijdens deze uren lijken baby’s vaak onrustig, prikkelbaar en moeilijk te kalmeren, zelfs als hun basisbehoeften zoals voeding, verschonen en knuffelen zijn vervuld.

De piek van huiluurtjes bij baby’s varieert enigszins, maar komt meestal voor tussen de leeftijd van ongeveer twee weken tot drie maanden. Over het algemeen worden huiluurtjes het meest intens ervaren rond de leeftijd van zes weken, maar dit kan van baby tot baby verschillen.

Oorzaken van huiluurtjes

Hoewel het nog niet precies duidelijk is wat de oorzaak is van de huiluurtjes, dragen verschillende oorzaken vaak bij aan de huiluurtjes. Zoals:

  1. Overstimulatie: Gedurende de dag kan een baby veel indrukken opdoen, zoals geluiden, bewegingen en nieuwe ervaringen. Tegen de avond kunnen deze prikkels overweldigend worden, wat resulteert in huilbuien.
  2. Vermoeidheid: Het kan zijn dat de baby oververmoeid raakt na een dag vol activiteiten en prikkels, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen en rust te vinden. Tips om je oververmoeide baby te laten slapen.
  3. Maagkrampjes: Sommige baby’s ervaren spijsverteringsproblemen, zoals gasvorming en krampjes, die hen ongemakkelijk en huilerig maken, vooral ‘s avonds.
  4. Clusterfeeding: Tijdens de avonduren kunnen baby’s de neiging hebben om vaker en intensiever te willen voeden, een gedrag dat bekend staat als clusterfeeding. Dit kan leiden tot frustratie en ongemak, zowel voor de baby als voor de ouder.
  5. Sensitieve periode: Sommige experts geloven dat huiluurtjes te maken kunnen hebben met de ontwikkelingsfase van de baby, waarin ze extra gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving en stemmingen van hun ouders.

Hoe om te gaan met huiluurtjes

Hoewel huiluurtjes een uitdagende periode kunnen zijn voor ouders, zijn er verschillende tips die kunnen helpen om je baby rustig te krijgen:

  1. Creëer een rustige omgeving: Verminder prikkels door de omgeving rustig en donker te maken. Dim de lichten, speel rustgevende muziek en vermijd luide geluiden die je baby kunnen overweldigen.
  2. Probeer verschillende kalmeringstechnieken: Probeer verschillende methoden om je baby te kalmeren, zoals wiegen, zachte massage, een warm bad of het gebruik van een speen.
  3. Bied comfort en nabijheid: Huid-op-huidcontact, knuffelen en het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak kan troost bieden en je baby helpen zich veilig en geborgen te voelen.
  4. Geef een extra voeding: Als je baby hongerig lijkt tijdens het huiluurtje, geef dan wat extra voeding of geef toe aan het clustervoeden.
  5. Zorg goed voor jezelf: Het kan stressvol zijn om een huilende baby te troosten, dus zorg ervoor dat je als ouder ook goed voor jezelf zorgt. Neem pauzes indien nodig, vraag om hulp en weet dat het normaal is om overweldigd te raken.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel huiluurtjes meestal een normaal onderdeel zijn van de ontwikkeling van een baby, zijn er gevallen waarin het huilen excessief kan worden en mogelijk een teken is van een onderliggend probleem, zoals reflux, voedselallergieën of een medische aandoening. Als het huilen buitensporig aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen zoals braken, koorts of gewichtsverlies, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Ga langs je huisarts of schakel je verloskundige/consultatiebureau in.

Conclusie

Het huiluurtje is een natuurlijk fenomeen dat veel baby’s ervaren en kan een uitdaging vormen voor ouders. Door de mogelijke oorzaken te begrijpen en effectieve kalmeringstechnieken toe te passen, kunnen ouders helpen om de stress te verminderen en de baby door deze moeilijke periode heen te loodsen. Het is belangrijk om geduldig te blijven, goed voor jezelf te zorgen en te onthouden dat deze fase uiteindelijk voorbij zal gaan.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×