Middagdutje

Wanneer geen middagdutje meer?

[ez-toc]

Na elke maand weer opnieuw het ritme van je kindje uitvinden en overdag alle slaapjes goed te plannen, komt er op een gegeven moment het moment dat je kindje eraan toe is om het middagdutje te laten vallen. Een kind is tussen 2,5 en 4 jaar eraan toe om het middagdutje te laten vallen. Maar waar kan je dan op letten en hoe weet je wanneer dit moment voor jouw kindje is aangebroken? Daar vertellen we je alles over!

Tot wanneer middagdutje?

Voor de meeste kindjes geldt dat zij tussen 2,5 en 4 jaar stoppen met het middagdutje. Uiteraard zijn er ook kindjes die al eerder stoppen of die het dutje juist nog iets langer nodig hebben. Echter zien wij dat kindjes die te vroeg stoppen met het middagdutje, hier ‘s nachts last van kunnen hebben omdat zij oververmoeid raken. Ze worden daardoor ‘s nachts vaker wakker of worden ‘s ochtends vroeg wakker. Het is daarom belangrijk om niet te vroeg te stoppen met het middagdutje.

Signalen laten vallen middagdutje

Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt herkennen of jouw kindje eraan toe is om de dag door te komen zonder het middagdutje.

  • Jouw kindje is ouder dan 2,5 jaar. Voor die tijd zijn er slechts enkele kindjes die al zonder middagdutje kunnen. 2,5 jaar is meestal de minimale leeftijd voor kindjes om zonder middagdutje de dag door te komen.
  • Jouw kindje heeft de hele dag een stabiel humeur, ook zonder het middagdutje. Kindjes die het middagdutje toch nog nodig hebben, zullen rond 16:00/17:00 uur erg moe, hangerig, huilerig of boos worden. Zolang jouw kindje een stabiel humeur heeft tot bedtijd ‘s avonds, kan jouw kindje het proberen om zonder middagdutje de dag door te komen.
  • Je kindje slaapt mét middgdutje ‘s avonds pas laat in, wordt ‘s nachts wakker of begint vroeg aan de dag (voor 06:00 uur). In deze gevallen, kan het ook zijn dat het middagdutje net te veel is voor je kindje. Sluit eerst andere slaapfactoren uit zoals een slaapregressie, een goede slaapomgeving en de juiste timing van het dutje en de bedtijd. Als dat allemaal in orde is, dan kan het tijd zijn om vaarwel te zeggen tegen het middagdutje.

Overgang van 1 naar geen dutje

Oke, je kindje is toe om de overstap te maken van 1 naar 0 dutjes. Hoe pak je dit dan aan? Allereerst is het goed om te vermelden dat je kindje niet in één keer de overstap hoeft te maken. Het kan namelijk zo zijn dat je kindje de ene dag nog wel het ene dutje nodig heeft en de andere dag niet. Dit is prima. Kijk in dit geval per dag naar jouw kindje om te bepalen of er wel/niet een middagdutje nodig is.

Als het middagdutje wel nodig is, is het belangrijk om deze goed te timen. Begin deze niet later dan 12:30 uur en laat je kindje niet later dan 15:00 uur slapen. Uiteraard is het ook belangrijk om rekening te houden met de bedtijd ‘s avonds. In de overgangsperiode kan het nodig zijn om je kindje ‘s avonds iets eerder op bed te leggen. Een goede bedtijd voor een kindje op deze leeftijd is tussen 18:00 en 20:00 uur. Is jouw kindje erg moe? Leg je kindje dan dus gerust om 18:00 uur op bed.

Las ook een rustmoment in. Wanneer je kindje geen middagdutje meer doet, is het wel fijn om heel even uit te kunnen rusten. Zo kun je ervoor kiezen om even samen een filmpje te kijken op de tv, maar is het voor sommige kindjes ook fijn om alsnog even zonder prikkels in bed te liggen. Geef dan even aan dat je kindje kan rusten en niet hoeft te slapen. Een luisterboekje kan hier ook heel fijn bij zijn!

Tijd voor leuke dingen!

Het is vaak even wennen wanneer jouw kindje geen middagdutje meer doet, maar tegelijkertijd geeft het ook heel veel mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld de hele dag lekker op pad zonder dat je rekening hoeft te houden met de timing van het dutje. Loopt het slapen ondanks het wel/niet aanbieden van het middagdutje toch niet lekker? Plan dan gerust een kennismakingsgesprek in. Dan kijken we of wij jullie verder kunnen helpen met een van onze diensten.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×