Speen afleren

Speen afleren of houden?

[ez-toc]

Een speentje biedt heel veel voordelen. Juist in de newborn fase kan het je kindje enorm helpen om rustig te worden en voorziet een speentje in de zuigbehoefte. Hoewel het sterk verschilt per kindje of ze speen accepteren, kan het dus voor jouw kindje een fijn hulpmiddel zijn. Toch kan het sommige kindjes in de weg zitten bij het slapen. Mijn naam is Tamara Kops en ik ben baby- & kinderslaapcoach bij Slaapkops. In deze video geef ik je tips over de speen in combinatie met het slapen.

Zoals ik net al aangaf, zijn wij echt een voorstander van een speen. Het biedt een kindje vaak rust en troost. Toch kan het bij kindjes zo zijn dat je regelmatig je bed uit moet om het speentje weer terug te stoppen. 

Speen bij baby’s tot 3 maanden oud

Bij een leeftijd van 0-3 maanden is de zuigbehoefte vaak nog erg groot. Merk je nou dat je kindje geen speen accepteert? Dan kan het zijn dat je kindje die specifieke speen niet prettig vindt. Probeer hier dus in te variëren. Ook zijn er kindjes die een speen helemaal niet accepteren en dan hoef je dit natuurlijk niet door te drukken. Zie het maar als een voordeel dat je de speen dan ook niet meer hoeft af te leren. In de leeftijd van 0 tot 3 maanden adviseren wij ook om de speen te blijven aanbieden aan te kindje. Spuugt je kindje de speen uit? Dan hoef je deze niet elke keer terug te stoppen. Op deze manier kun je de afhankelijkheid van de speen verminderen.

Speen bij baby’s tussen de 4 en 7 maanden oud

Als je kindje iets ouder wordt, tussen de 4 en 7 maanden, is het vaak nog makkelijk om de speen weg te halen. Dit kun je doen wanneer je bijvoorbeeld 10 keer per nacht je bed uit moet om de speen aan je kindje terug te geven. Op deze leeftijd is je kindje nog niet in staat om de speen zelf terug te pakken, dus wanneer het speentje de slaap in de weg zit: weg met de speen. Houdt er wel rekening mee dat de eerste nachten best pittig kunnen zijn, maar probeer je kindje op een andere manier te troosten en dan is je kindje de speen zo vergeten. 

Speen bij baby’s vanaf 8 maanden en ouder

Is je kindje 8 maanden plus? Dan kun je je kindje leren om de speen zelf terug te stoppen. Leg een aantal glow in the dark spenen in het bedje en pak elke keer het handje van je kindje en begeleid die naar de speen. Zo leert je kindje de speen zelf terug te stoppen. 

Nog een extra tip: probeer je kindje overdag de speen zo min mogelijk te geven en haal de speen uit de mond van je kindje zodra je kindje slaapt. Hiermee verminder je de afhankelijkheid van de speen.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×