Slaapschema baby

Leestijd: 3 minuten
Slaapschema baby

Een van de meest gestelde vragen die wij als slaapcoach ontvangen van ouders: wat is een goed slaapschema voor mijn baby of kind? In principe geven wij tijdens onze trajecten altijd voorbeeldschema’s mee, maar toch is dit niet de leidraad waar wij ons aan vasthouden. Waar je wél op kan letten, vertellen we je in deze blog.

Wakkertijden in plaats van slaapschema

Wij van Slaapkops vinden dat je beter kan werken met wakkertijden. Een kindje kan namelijk maar een bepaalde tijd wakker zijn en moet dan weer op bed liggen. Hierdoor voorkom je een oververmoeide baby die moeilijk in slaap komt en snel weer wakker wordt. Welke wakkertijd past bij welke leeftijd, is verschillend. Hieronder zie je een aantal richtlijnen:

  • 1 maand: 1 uur
  • 2 maanden: 1.25 uur
  • 3 maanden: 1.5 uur
  • 4 maanden: 2 uur
  • 5 maanden: 2.25 uur
  • 6 maanden: 2.5 uur

Het is dus belangrijk om je kindje binnen deze tijd weer op bed te leggen (je begint dus niet pas met het slaapritueel zodra de wakkertijd al voorbij is).

Voorbeeld: Wanneer je een slaapschema aanhoudt dat zegt: half 10 naar bed tot half 11 en dan weer om half 1 naar bed tot half 3, maar je kindje wordt eerder dan half 11 wakker, dan is half 1 weer te laat om naar bed te gaan en is je kindje weer oververmoeid. Hierdoor komt je kindje in de problemen en bouwt hij of zij een slaapschuld op die lastig is in te lossen.

Het is dan beter om naar de wakkertijd te kijken. Als je kindje om bijvoorbeeld 10 uur al wakker wordt en je kindje is 4 maanden, dan leg je je kindje om 12 uur weer op bed. Hierdoor lift je optimaal mee op de melatonine aanmaak (het hormoon dat je helpt slapen).

Dit is dan ook de reden dat wij eigenlijk liever werken met wakkertijden in plaats van een volledig slaapschema.

Welk slaapschema is voor mijn baby het beste?

We begrijpen heel goed dat ouders toch op zoek zijn naar wat houvast of een richtlijn waar ze zich aan kunnen houden. Helemaal wanneer je een dagje weg wilt plannen bijvoorbeeld, is het handig om te weten wanneer je kindje wakker is en wanneer je kindje moet slapen. Met name de eerste maanden merk je dat je kindje nog op verschillende tijden zal slapen. Vanaf ongeveer 6 maanden komt hier steeds meer regelmaat in en zal je merken dat je kindje steeds wat vaker op een vast moment zal slapen.

Toch is er geen “beste slaapschema” voor baby’s en kindjes. Onze tip? Houd vast aan de wakkertijden en houd de vermoeidheid signalen goed in de gaten. Merk je dat je kindje moe is? Breng dan je kindje naar bed, of houd de wakkertijd aan.

Slaapschema tips

Wil je toch graag werken met een ritme? Dan hebben we een aantal tips voor je:

  • Houd een aantal dagen een logboek bij en kijk of je een patroon kunt ontdekken in het ritme van jouw baby.
  • Houd de juiste wakkertijden aan en zorg dat je kindje op tijd weer op bed ligt
  • Merk je eerder vermoeidheid signalen? Leg je kindje op dat moment op bed
  • Creëer een ritme: door elke dag dezelfde handelingen in dezelfde volgorde uit te voeren, creëer je een ritme. Je zal merken dat je kindje op een gegeven moment ook doorheeft dat het weer tijd is om te gaan slapen. Bijvoorbeeld: wakker worden, eten, samen spelen, alleen spelen, slapen etc.

Heb je hulp nodig bij het creëren van een goed slaapritme van jouw baby of kind? Dan helpen wij daar als gecertificeerd slaapcoach natuurlijk graag bij. Mail naar info@slaapkops.nl of neem contact op middels de contactpagina.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×