Zelfstandig slapen

Baby zelfstandig in slaap leren vallen

[ez-toc]

Als ouder van een baby weet je als geen ander hoe lastig het kan zijn om je kleintje zelfstandig in slaap te laten vallen. Veel baby’s hebben de neiging om alleen in slaap te vallen wanneer ze worden gewiegd, gevoed of op een andere manier worden getroost. Dit kan echter leiden tot afhankelijke slaapassociaties, waardoor het voor jou als ouder soms pittig kan zijn wanneer je baby niet zonder jou in slaap kan vallen.

Tot en met de leeftijd van 6 maanden is het normaal dat jouw baby niet zelfstandig in slaap kan vallen en hier hulp bij nodig heeft. Tot die leeftijd zou ik je baby hier dus ook gewoon bij helpen! Vanaf 6 maanden wordt het voor veel ouders ook fysiek steeds zwaarder om hun baby te blijven wiegen om in slaap te komen. Wanneer jouw kindje moeite heeft om zelfstandig in slaap te vallen en je wilt hiermee aan de slag, lees dan verder voor onze tips.

4 tips voor zelfstandig in slaap vallen

  • Ten eerste is het belangrijk om een consistent slaapritueel te ontwikkelen voor je baby. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een rustige en ontspannende activiteit, zoals een badje, een verhaaltje voorlezen of een slaapliedje zingen. Door dit ritueel elke avond op dezelfde manier toe te passen, zal je baby leren dat dit het signaal is dat het tijd is om te gaan slapen.
  • Daarnaast is het belangrijk om je baby in zijn eigen bedje te leggen wanneer hij nog wakker is. Op deze manier kan hij leren om zelfstandig in slaap te vallen, zonder dat hij hierbij jouw hulp nodig heeft. Uiteraard kan je jouw baby troosten als hij huilt of onrustig is. Probeer dit in eerste instantie vanuit het bedje te doen. Probeer dit in eerste instantie eens bij de slaapjes overdag, zodat je de rust meer voelt om erbij te blijven.
  • Een andere tip is om je baby te leren om zichzelf te troosten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem een knuffeltje of speentje te geven waarmee hij kan spelen en zichzelf kan kalmeren. Op deze manier leert je baby om zichzelf te troosten en zich veilig te voelen, ook wanneer jij niet in de buurt bent.
  • Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben en consequent te blijven in je aanpak. Het kan even duren voordat je baby gewend is aan het zelfstandig in slaap vallen, maar met de juiste aanpak en een hoop geduld en liefde zal hij uiteindelijk leren om dit te doen. Wees daarom consistent en geef niet te snel toe aan je baby wanneer hij huilt of onrustig is. Natuurlijk kun je je kindje altijd troosten, maar leg je kindje weer wakker terug in bedje. Op deze manier help je hem bij het zelfstandig in slaap kunnen vallen.

Slaapcoaching bij Slaapkops

Als ouder is het soms lastig om je baby zelfstandig in slaap te laten vallen, maar met de juiste aanpak en een portie geduld kun je hierin slagen. Door een consistent slaapritueel te ontwikkelen, je baby in zijn eigen bedje te leggen en hem te leren zichzelf te troosten, help je hem bij het zelfstandig in slaap vallen. Blijf consequent, heb geduld en wees liefdevol en ondersteunend naar je baby toe. Op deze manier zal hij uiteindelijk leren om zelfstandig in slaap te vallen. Succes! Mocht je hier graag hulp en ondersteuning bij wensen, dan staan wij voor jullie klaar om jullie hierbij te helpen middels een slaaptraject. Voor meer informatie kun je altijd een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek inplannen.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×