Overstap naar groot bed

Wanneer kind in groot bed?

[ez-toc]

Er komt een moment dat je kindje toe is aan een groter bed, maar wanneer is de juiste tijd om over te stappen naar een groot bed? In de praktijk zien wij vaak dat de overstap te snel plaatsvindt waardoor je kindje moeite krijgt met slapen en steeds uit het bed komt. Wanneer kan je het beste overstappen van een ledikant naar een groot bed en hoe pak je dit aan? Lees snel verder, want wij vertellen je hier meer over.

Wanneer kun je het beste overstappen?

 • Wanneer je kindje ouder is dan 2,5 jaar en non fysieke grenzen leert begrijpen.
  Wanneer je kindje jonger is zal het een uitdaging worden voor je kindje om in het bed te blijven liggen. Er is namelijk geen zichtbare grens en je kindje zal graag deze grens willen gaan opzoeken waardoor er nieuwe slaapproblemen kunnen ontstaan.
 • Als je kindje zelf vraagt om een groter bed en niet meer in zijn ledikantje wilt slapen.
 • Wanneer het slapen in het ledikantje niet meer veilig is, omdat je kindje uit het ledikantje blijft klimmen.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de signalen van je kindje en je kindje bij de overstap te betrekken.

Hoe zorg je voor een soepele overgang naar een peuterbed?

 • Betrek je kindje bij het uitzoeken van een nieuw bed en zet samen het bed in elkaar.
 • Zorg ervoor dat het bed vertrouwd voelt, dit doe je door samen een mooi dekbed overtrek uit te kiezen en de favoriete knuffel hier ook bij te betrekken (die mag namelijk ook lekker in dit mooie nieuwe bed gaan slapen).
 • Sluit de dag samen positief af en probeer doormiddel van bijvoorbeeld het Slaapspel van Slaapkops de verbinding met je kindje op te zoeken. Hierdoor heb je minder kans dat je kindje de drang heeft om jou ’s avonds op te zoeken.
 • Gebruik hetzelfde vertrouwde bedtijd ritueel als die je gebruikte bij het slapen in het ledikantje. Vanaf de leeftijd van 2,5 kun je het naar bed toe gaan visueel maken met bijvoorbeeld slaap kaartjes. Het in beeld communiceren blijft namelijk beter hangen en je kindje weet dan precies wat er komen gaat. Hierdoor creëer je veiligheid en voorspelbaarheid.

Mijn kindje begrijpt de non fysieke grenzen, maar komt toch steeds uit bed. Wat kan ik het beste doen?

 • Houd vol en geef niet op. Herinner je kindje eraan dat het bedtijd is en breng je kindje terug naar bed. Het kan even wennen zijn voor je kindje, maar geef je kindje de tijd om aan het nieuwe bed te wennen.
 • Wanneer je kindje toch het bed blijft verlaten, omdat hij bijvoorbeeld bang is kun je ervoor kiezen om tijdelijk met een matras naast je kindje te liggen. Hierdoor leer je je kindje toch te slapen in zijn eigen bed, maar bied je wel troost en comfort door je aanwezigheid. Wanneer je merkt dat je kindje wat vertrouwder wordt, kun je dit langzaamaan afbouwen door steeds een stukje verder te gaan liggen.
 • In sommige gevallen wil het kindje niet in het grote bed slapen. Dan is ons advies om toch het ledikantje terug te zetten en de overstap uit te stellen totdat je kindje er wel aan toe is.

Kortom; de overstap naar een groter bed kan soms een grote stap zijn voor jouw kindje. Als je het juiste moment kiest om de overstap te maken, komt het vast en zeker helemaal goed. Succes!

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×