Speen afleren

Speen afleren

[ez-toc]

Het speentje is voor de meeste kindjes een fijn troostmiddel en een hulpmiddel om lekker mee te slapen, maar dan komt er een moment dat je wilt gaan stoppen met het speentje. Al is het afleren van de speen iets gemakkelijker dan de duim, wil je dit op de meest fijne manier doen. Vanaf ongeveer 8 maanden kun je je kindje leren om zelf het speentje terug te stoppen. In deze blog staan tips hoe je op een liefdevolle manier het speentje kan afleren.

Is je kindje jonger dan 8 maanden en heeft het steeds zijn speentje nodig om verder te slapen kunnen de volgende tips je helpen om je kindje rustig verder te leren slapen zonder steeds zijn speentje nodig te hebben. Meer tips over stoppen met de speen op deze leeftijd lees je hier.

  • Laat het speentje altijd in het bedje en gebruik deze alleen tijdens het slapen.
  • Als je baby slaapt, haal je het speentje uit zijn mondje en sluit je voorzichtig het mondje.
  • Probeer na een eventuele nachtvoeding je baby terug te leggen zonder speentje.
  • Oefen met het troosten van je kindje zonder de speen te geven.

Tussen ongeveer de 2,5 en 3,5 jaar begrijpt je kindje steeds beter wat er van hem verwacht wordt en is een kindje erg gevoelig voor spel en beloning. Dit kan een mooi moment zijn om het speentje gedag te zeggen. Het is belangrijk dat je je kindje voorbereid dat jullie gaan stoppen met het speentje.

Tips bij het afleren van het speentje:

  • Wanneer je het speentje gaat afleren is het erg belangrijk dat je kijkt naar de timing. Het is belangrijk dat het afleren van de speen niet gepaard gaat met grote levensveranderingen zoals een verhuizing, de komst van een broertje/zusje of de overgang naar een groot bed. Niet elke periode leent zich voor een verandering, kijk hier dus goed naar.
  • Wanneer je de speen gedag gaat zeggen is ons advies om dit geleidelijk aan te pakken. In dit geval ga je het gebruik van je speen afbouwen. Geef bijvoorbeeld het speentje alleen in het bedje bij bedtijd. Bespreek dit met je kindje en betrek je kindje hierbij. Hiermee bereid je je kindje al een beetje voor op het stoppen met de speen.
  • Bedenk samen een afscheid van de speen. Je kunt hier zelf creatief in zijn, maar enkele voorbeelden zijn:
    1. Met de speen naar de speelgoedwinkel en betalen met het speentje.
    2. De speen achterlaten bij de ooievaars bij dierenpark Amersfoort (hier is een speciale plek voor).
    3. Het speentje mee laten nemen door de spenen fee, in ruil voor een leuk cadeautje of beloning (het boekje ‘stoppen met foppen’ boekje kan hierbij helpen).
    4. Het speentje opsturen voor andere baby’s of meenemen op kraamvisite voor de nieuwe baby.

De eerste nachten kunnen pittig zijn zonder de troost van het speentje, maar het is belangrijk dat je consistent blijft. Wanneer je toch besluit om de speen terug te geven wordt het de volgende keer nog lastiger voor je kindje. Het is dus erg belangrijk dat je zelf stevig in je schoenen staat en achter het besluit staan. Ons advies is niet om het speentje weg te doen onder sociale druk, maar echt wanneer jullie hier zelf achter staan. Mocht je hulp nodig hebben, staan wij voor jullie klaar tijdens een consult. We maken dan een plan hoe jullie kindje lekker zonder het speentje kan leren slapen.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

Hazenslaapje baby

Hazenslaapjes baby

Een veelvoorkomende vraag van ouders gaat over de hazenslaapjes. Een baby doet een kort dutje overdag en lukt het niet om meerdere slaapcycli aan elkaar

Lees verder »
Huiluurtje baby

Huiluurtje baby’s

Het huiluurtje, ook wel bekend als de “witching hour” in het Engels, is een fenomeen dat veel ouders van pasgeborenen bekend voorkomt. Het is dat

Lees verder »
×