Baby wil niet slapen overdag

Baby wil niet slapen overdag

[ez-toc]

Baby’s en kinderen tot 4 jaar moeten overdag ook slapen om de dagen goed door te komen. Maar soms willen ze dat gewoon niet. Wilt jouw baby niet slapen overdag? Lees dan onze tips!

Waarom moeten baby’s & kinderen overdag slapen?

Overdag zijn baby’s en kinderen actief en verbruiken ze veel energie. Ze leren ontzettend veel en elke dag gebeuren er weer nieuwe dingen. Al deze activiteiten kunnen vermoeiend zijn, en daarom is het belangrijk dat ze overdag regelmatig slapen om alles te kunnen verwerken en te kunnen herstellen.

Hoeveel slaap hebben baby’s & kinderen overdag nodig?

De hoeveelheid slaap die baby’s en kinderen overdag nodig hebben, varieert naargelang van hun leeftijd. Pasgeborenen tot 3 maanden oud hebben gewoonlijk in totaal ongeveer 15 uur slaap nodig, terwijl baby’s van 4 tot 11 maanden oud ongeveer 14 uur nodig hebben. Peuters van 1 tot 2 jaar oud hebben ongeveer 12 uur nodig, en kinderen van 3 tot 5 jaar oud hebben ongeveer 11 uur nodig.

Waarom willen sommige baby’s en kinderen overdag niet slapen?

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom sommige baby’s en kinderen overdag niet willen slapen. Het kan zijn dat ze niet moe zijn, zich niet lekker voelen of verkouden zijn, of overprikkeld zijn van het spelen. Het kan ook zijn dat ze niet gewend zijn overdag te slapen, of dat ze in een nieuwe omgeving zijn waar ze zich niet prettig genoeg voelen om te slapen.

Hoe kan ik mijn baby of kind helpen overdag te slapen?

Als je denkt dat je baby of kind niet moe is, probeer dan extra prikkels aan te bieden een (paar) uur voor hun normale dutje. Als ze dan nog niet moe zijn, probeer het dan over een uur of zo nog eens. Als ze dan nog niet slaperig zijn, is het misschien beter om ze nog wat langer te laten opblijven en het later nog eens te proberen. Aan de andere kant kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat je kindje juist al over zijn slaap heen is, omdat het net te laat in bed lag. In dat geval is het belangrijk om je kindje te helpen om in slaap te kunnen vallen.

Er zijn ook meer dingen die je kunt doen om je baby overdag te laten slapen:

  • Zoek een comfortabele plek voor hem om in te slapen, of dat nu een wieg, ledikant of box is
  • Zorg ervoor dat de kamer stil en donker is
  • Baby’s worden slaperig als ze moe zijn. Dus als je baby toe is aan een dutje, probeer hem dan neer te leggen voor een dutje
  • Als je baby niet wil slapen, probeer dan de duur van zijn wakkertijden gedurende de dag te verkorten. Bijvoorbeeld, als hij normaal vier uur aan een stuk wakker is, probeer dan hem maar drie uur wakker houden (afhankelijk van de leeftijd).
  • Laat je baby niet oververmoeid raken. Een oververmoeide baby zal moeilijker in slaap vallen
  • Heeft je kindje moeite met in slaap vallen? Help je kindje dan om te slapen, juist om oververmoeidheid te voorkomen.
  • Zorg voor een bedtijd routine zoals een badje, massage, voorlezen voordat je hem in bed stopt.
  • Geef je baby geen suikerhoudende dranken of chocolade voor het slapengaan.

Heb je de meeste van bovenstaande dingen eerder geprobeerd om je baby te laten slapen? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek met Slaapkops om je baby beter te leren slapen.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×