Het is een scenario dat veel ouders zullen herkennen: je baby ligt comfortabel in je armen, drinkt rustig uit de fles en dan ineens slaapt hij of zij. Het kan schattig zijn, maar ook verwarrend. Is dit normaal? Moet je je zorgen maken? En hoe voorkom je dat je baby in slaap valt voordat hij zijn fles leeg heeft? In deze blog lees je meer over de oorzaken, of het een probleem is en wat je eraan kunt doen.
Waarom valt je baby in slaap tijdens de flesvoeding?
Het in slaap vallen tijdens het voeden is eigenlijk heel natuurlijk. Baby’s voelen zich vaak ontspannen en geborgen wanneer ze in je armen liggen en melk drinken. Een paar oorzaken voor het in slaap vallen tijdens een voeding:
- Rustgevend effect van zuigen: Het zuigen aan een fles (of borst) werkt kalmerend en maakt melatonine vrij, het hormoon dat slaap bevordert.
- Warmte en veiligheid: Tijdens het voeden zijn de omstandigheden ideaal: warm, veilig en met een vol buikje. Geen wonder dat je baby wegdommelt.
- Vermoeidheid: Vooral jonge baby’s kunnen het moeilijk vinden om wakker te blijven tijdens het voeden, zeker als ze al een beetje moe zijn. Het drinken kost ze veel energie en als ze al een beetje moe zijn, kan het drinken ervoor zorgen dat ze helemaal moe zijn.
Hoewel dit gedrag normaal is, zijn er situaties waarin het handig kan zijn om je baby wakker te houden, bijvoorbeeld als hij daardoor onvoldoende drinkt of je baby iedere keer wakker wordt om weer te drinken. Dit noemen we een slaapassociatie met het voeden. Je baby kan dan niet zelfstandig in slaap vallen. Dit is op zich ook geen probleem, maar als je kindje bijvoorbeeld ieder uur wakker wordt om weer even te drinken om in slaap te vallen, kan dit voor zowel ouder als kind erg zwaar zijn.
Is het een probleem als je baby in slaap valt tijdens de flesvoeding?
Het korte antwoord: dat hangt ervan af. Als je baby goed groeit en overdag genoeg voeding binnenkrijgt, is het meestal geen probleem. Toch kan het zo zijn dat je tegen een aantal punten aanloopt. Bijvoorbeeld:
- Onvoldoende voeding: Als je baby steeds in slaap valt voordat hij voldoende heeft gedronken, kan dit invloed hebben op zijn groei en ontwikkeling.
- Slaapassociaties: Als je baby gewend raakt om alleen met de fles in slaap te vallen, kan dit later leiden tot een afhankelijke slaapassociatie. Het is dan moeilijker voor hem om zelfstandig in slaap te vallen.
Als kinderslaapcoach raden we aan om eens kritisch te kijken naar het slaap- en voedingsritme van je baby. Heb je hier hulp bij nodig? Neem een kijkje op onze kinderslaapcoach Slaapkops pagina voor tips en persoonlijke begeleiding.
Tips om je baby wakker te houden tijdens het voeden
Als je merkt dat je baby structureel in slaap valt tijdens de flesvoeding, kun je onderstaande tips proberen:
- Voed in een goed verlichte ruimte
Zorg ervoor dat de ruimte niet te donker of te stil is. Een beetje licht en achtergrondgeluid helpt je baby alert te blijven. - Stimuleer je baby tijdens het voeden
Kriebeltje over zijn handje, zachtjes praten of hem even rechtop zetten kan helpen om de aandacht erbij te houden. Zachtjes onder het voetje drukken kan daarbij ook helpen. - Plan voedingen wanneer je baby alert is
Probeer voedingen te geven als je baby nog niet extreem moe is. Bijvoorbeeld na een dutje in plaats van ervoor. Soms kan het ook zijn dat je je baby wakker moet maken voor een voeding. - Maak kleine pauzes
Haal de fles af en toe even weg om je baby een momentje te geven om wakker te worden. Dit kan ook helpen om te voorkomen dat hij te snel drinkt. - Controleer de speen
Een te langzame melkstroom kan ervoor zorgen dat je baby te hard moet werken en daardoor in slaap valt. Kies een speen die past bij de leeftijd van je baby.
Creëer gezonde slaapassociaties
Als je baby gewend raakt om altijd met een fles in slaap te vallen, kan dit later uitdagingen opleveren bij het zelfstandig slapen. Om je baby te helpen een gezond slaappatroon te creëren, kun je de volgende tips gebruiken:
- Introduceer een bedtijdritueel: Zorg voor een vast patroon voor het slapen gaan, zoals een badje, pyjama aan en een slaapliedje. Dit helpt je baby om te ontspannen en zich klaar te maken voor de nacht.
- Voed eerder op de avond: Probeer de laatste fles niet direct voor het slapen geven, maar bijvoorbeeld 20-30 minuten eerder. Zo kan je baby wakker zijn bij het naar bed gaan.
- Leer je baby zelfstandig in slaap vallen: Leg je baby wakker maar slaperig in bed, zodat hij leert zelf in slaap te komen. Dit kan lastig zijn in het begin, maar met geduld en consistentie zie je snel resultaat.
Wat als je baby niet genoeg drinkt?
Als je baby telkens in slaap valt voordat hij zijn fles leeg heeft, kan dit frustrerend zijn. Bij het consultatiebureau houden ze goed in de gaten of je baby goed groeit en zich goed ontwikkelt. Enkele tips die kunnen helpen:
- Splits voedingen op: Geef kleinere hoeveelheden verspreid over de dag in plaats van grote porties.
- Probeer een andere voedingshouding: Een meer rechtop zittende houding kan helpen om je baby alert te houden.
- Raadpleeg een professional: Als je baby structureel te weinig drinkt of niet goed groeit, is het belangrijk om advies te vragen aan een arts of lactatiekundige.
Bij Slaapkops hebben we veel ervaring met het combineren van voeding en slaap. Heeft jouw kindje een slaapassociatie met het voeden? Dan helpen we jullie met alle liefde om je kindje te leren om zelf (zonder de voeding) in slaap te kunnen vallen.
Wat kun je doen als je baby al afhankelijk is van de fles om in slaap te vallen?
Geen paniek! Het is nooit te laat om slaapassociaties te doorbreken. Hier zijn enkele tips:
- Verplaats de fles naar eerder in het bedtijdritueel: Geef de fles bijvoorbeeld in de woonkamer en breng je baby daarna naar de slaapkamer.
- Introduceer een knuffeldoekje of ander troostmiddel: Dit kan helpen om een nieuwe slaapassociatie te creëren.
- Wees consistent: Het veranderen van gewoontes kan een paar dagen duren, maar met geduld en doorzettingsvermogen lukt het zeker.
Wanneer moet je je zorgen maken?
Als je baby goed groeit, vrolijk is en geen tekenen van gezondheidsproblemen vertoont, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Maar in de volgende gevallen is het verstandig om contact op te nemen met een arts:
- Je baby valt extreem snel in slaap bij elke voeding.
- Je baby drinkt structureel te weinig of heeft moeite om wakker te blijven.
- Je hebt het gevoel dat er iets niet klopt met zijn groei of ontwikkeling.
Slaap lekker
Het in slaap vallen tijdens de flesvoeding is meestal niets om je zorgen over te maken. Het is een natuurlijk proces en een teken dat je baby zich veilig voelt. Toch zijn er situaties waarin het handig is om je baby wakker te houden of zijn slaapassociaties aan te passen. Met de tips in deze blog kun je hiermee aan de slag.
Heb je hulp nodig bij slaapproblemen of het creëren van een gezond slaapritme? Neem een kijkje bij onze diensten voor slaapcoaching op maat en we zorgen er samen voor dat jullie snel weer allemaal fijn kunnen slapen.
Slaap lekker (voor jou én je kleintje)! 😊