Baby wakker maken voor voeding

Baby wakker maken voor voeding?

[ez-toc]

Een vraag die wij met name vanuit veel ouders krijgen met pasgeboren baby’s: moet ik mijn baby laten slapen of moet ik mijn baby wakker maken voor een voeding? Daar gaan wij in deze blog verder op in!

Moet ik mijn baby wakker maken voor avondvoeding?

Allereerst: wat is een dreamfeed? Een dreamfeed is een voeding die je tussen 22:00 en 23:00 uur aan jouw kindje kunt geven. Je hoeft je kindje hier niet wakker voor te maken, en kunt deze voeding al slapend aan jouw kindje geven. Deze voeding geef je zodat jouw kindje daarna weer een lange ruk slaap kan pakken en jijzelf tegelijkertijd ook een eerste ruk slaap kunt pakken. Sommige kindjes worden uit zichzelf wakker rond deze tijd voor een voeding en andere kindjes liggen op dat moment nog in diepe slaap. In sommige gevallen wordt een kindje bijvoorbeeld altijd om 00:00 of 00:30 wakker voor een voeding. Net het moment dat je zelf in diepe slaap ligt. Juist voor deze kindjes kan het zeker raadzaam zijn om je kindje “wakker” te maken voor een voeding.

Wel wakker maken:

  • Als jouw kindje de voeding nodig heeft om op een gezond gewicht te komen/te blijven
  • Als jouw kindje anders iets later wakker wordt om alsnog een voeding te drinken en je zelf dan net ligt te slapen

Niet wakker maken:

  • Als jouw kindje alsnog na deze dreamfeed om dezelfde tijd wakker wordt als dat je de dreamfeed niet geeft.
  • Als je graag vroeg naar bed wilt (21:00 uur bijvoorbeeld) en je juist op dat moment wat langer wilt slapen en wilt wachten tot je kindje zelf komt.

Zoals je kunt zien, is het voor iedere situatie anders of het raadzaam is om je kindje ‘s avonds wakker te maken voor een voeding. ‘s Nachts adviseren wij jouw kindje enkel wakker te maken voor een voeding als jouw kindje dit voor de groei/ontwikkeling nog nodig heeft. Als je hieraan twijfelt kun je dit altijd navragen bij de huisarts of het consultatiebureau. Zij hebben goed zicht op de groei en ontwikkeling van jouw kindje.

Baby overdag wakker maken voor een voeding?

Ook overdag is het mogelijk om je kindje wakker te maken voor een voeding. Om de dag- en nachtverwarring op te lossen, adviseren wij een kindje overdag niet langer dan twee uur te laten slapen. Hierdoor leert jouw kindje dat het overdag actief kan zijn en wat kortere dutjes kan doen en dat het ‘s avonds en ‘s nachts tijd is om langer achter elkaar te kunnen slapen. Heeft jouw kindje geen problemen met het slapen, groeit het goed en wil het overdag langer slapen? In dat geval hoef je jouw kindje niet wakker te maken en kun je wachten tot jouw kindje zelf komt.

Voeden op verzoek of voeden op schema?

Je kunt jouw baby voeden op verzoek (wachten tot je kindje zelf komt voor een voeding) en voeden met een schema. Het ene kindje is het andere kindje niet en wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Er is hier dus geen goed of fout. Kijk hierin dus vooral wat er voor jou en je kindje werkt. Net als met een slaapschema, kan een voedingsschema sommige ouders en kindjes goed helpen.

Baby wakker maken voor borstvoeding

Als jouw kindje borstvoeding krijgt, is het vaak lastig in te schatten hoe voedzaam de voeding is en hoeveel je kindje binnenkrijgt. Volg dan met name ook de signalen van jouw kindje wanneer het aangeeft dat het honger heeft. Krijgt jouw kindje flesvoeding? Dan kan het zomaar zijn dat een ritme in de voedingen goed werkt, omdat je precies weet hoeveel je kindje binnenkrijgt.

Heb je vragen over het slapen van jouw kindje en het wel/niet wakker maken voor een voeding? De slaapcoaches van Slaapkops helpen jou graag op weg middels een consult! Plan gerust een kennismakingsgesprek in om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

Hazenslaapje baby

Hazenslaapjes baby

Een veelvoorkomende vraag van ouders gaat over de hazenslaapjes. Een baby doet een kort dutje overdag en lukt het niet om meerdere slaapcycli aan elkaar

Lees verder »
Huiluurtje baby

Huiluurtje baby’s

Het huiluurtje, ook wel bekend als de “witching hour” in het Engels, is een fenomeen dat veel ouders van pasgeborenen bekend voorkomt. Het is dat

Lees verder »
×