Kreunen tijdens slaap

Baby kreunt veel tijdens slapen

[ez-toc]

Kreunt jouw baby veel tijdens het slapen en weet je niet hoe dat komt of wat je daaraan kunt doen? Lees dan snel verder!

Kreunen tijdens de actieve slaap

Allereerst is het goed om te weten hoe het komt dat een kindje kan kreunen tijdens het slapen. Tijdens het slapen heb je een verschil tussen de actieve slaap en de stille slaap. Tijdens de actieve slaap kan je kindje nog veel geluidjes maken, brabbelen of een beetje jammeren. Daarnaast kan je kindje ook veel bewegingen maken of juist kreunen. Dit is niet erg en kan soms ook een verwerking zijn van de prikkels. Het is soms als ouder verwarrend om te zien: is je kindje nou wakker of slaapt je kindje? Als je kindje in de actieve slaap zit, is je kindje al wel aan de slaapcyclus begonnen. Je kindje is dus wel in slaap, maar het lijkt alsof je kindje nog wakker is. Zolang je baby niet aan het huilen is, probeer je baby dan zoveel mogelijk te laten liggen om te kijken of je baby het zelf lukt om in zijn diepe slaap te komen of te wachten tot je baby echt goed wakker is geworden. Lukt het jouw baby helemaal niet om overdag te slapen? Lees dan hier verder.

Wat kun je doen als je baby kreunt in zijn slaap?

Als je baby kreunt in zijn slaap, hoef je niets te doen. Jouw baby is gewoon aan het slapen en het is belangrijk je kindje daarin niet te storen. Als je op dat moment toch probeert om je kindje weer in slaap te helpen, kan het zijn dat je je kindje stoort in zijn slaap en je jouw kindje dus wakker maakt. Dit werkt dus vaak averechts. Probeer dus eerst goed te luisteren voordat je overgaat tot actie. Zodra je baby in de diepe slaap valt, zal je merken dat je baby stil gaat liggen en ook niet meer zoveel geluiden maakt. Goed om te weten: een pasgeboren baby slaapt 50% in de actieve slaap. Dit betekent dat je kindje dus veel “onrustig” kan slapen. Met name overdag of vroeg in de ochtend zit je baby veel in de lichte, actieve slaap. Gaat het kreunen of geluid maken over in huilen? Ga dan naar je baby toe en help je baby om weer in slaap te vallen.

Is jouw baby jonger dan 3/4 maanden? Dan kan het helpen om je kindje in te bakeren. Het inbakeren zorgt ervoor dat het moro-reflex onder controle blijft. Dit geeft pasgeboren baby’s veel rust, waardoor ze vaak ook rustiger kunnen blijven slapen. Let er wel op dat je op tijd start met het afbouwen van het inbakeren.

Meer hulp nodig met het slapen?

Lukt jouw baby of kindje het nog niet om zelf in slaap te vallen? Dan kun je dit samen gaan oefenen. Heb je hier hulp bij nodig? Dan helpen we je graag middels een consult of traject!

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×