The Nanny Club

Hoe stimuleer je de zelfstandigheid van kinderen?

[ez-toc]

The Nanny Club is een high-end oppas platform dat zich richt op hoogopgeleide nannies die ervoor zorgen dat de kinderen zich op een natuurlijke maar goede manier kunnen ontwikkelen. Wij richten ons altijd op een aantal belangrijke kenmerken van kinderen tijdens de groei. Een van die kenmerken is zelfstandigheid. Zelfstandigheid is een van de belangrijkste eigenschappen die je een kind kunt meegeven. Kinderen willen zich van nature ontwikkelen en als je ze de ruimte, de mogelijkheid en het vertrouwen geeft, zullen ze steeds onafhankelijker worden. Het zorgt ervoor dat kinderen zich zelfverzekerder, trots en actief voelen. The Nanny Club is gespecialiseerd in de ontwikkeling van kinderen, wij geven je daarom via deze weg graag een paar tips om de zelfstandigheid van je kind te stimuleren.

Eigen dingen laten doen

Een van de eerste dingen die jij kan doen om je kind hierin te stimuleren is hem of haar de ruimte geven om eigen dingen te doen. Laat je kind bijvoorbeeld een hobby of sport kiezen. Verder kun je jouw kleintje ook zijn eigen boterham laten smeren, zichzelf laten aankleden, zelf naar een vriendje laten lopen en zijn of haar eigen kamer laten inrichten. Dit betekent niet dat je een kind direct alles moet laten doen wat hij of zij wil, maar jij leert je kind dat jij als ouder naar de wensen van je kind luistert. Vervolgens kan je er samen over praten en leg je uit waarom bepaalde dingen wel of niet kunnen. Dit zorgt ervoor dat jouw kind zijn eigen mening kan uiten en interesses kan ontwikkelen, maar wel weet dat er bepaalde grenzen zijn.

Spelen in een nieuwe omgeving

Spelen is ook een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de zelfstandigheid van kinderen. Het is dan ook een aanrader om kinderen kennis te laten maken met verschillende speelomgevingen. Een nieuwe speelomgeving betekent voor een kind opnieuw dingen ontdekken en nieuwe dingen leren. Je stimuleert een kind namelijk het meest door het iets zelf te laten doen, met een beetje hulp. Het is wel belangrijk om goed op te letten waar je kind aan toe is. Iets wat te gemakkelijk is zorgt voor weinig uitdaging en iets wat te moeilijk is zorgt voor onnodige frustraties. Zoek dus een goed evenwicht tussen het niveau van je kind, nieuwe omgevingen en speelmateriaal.

Deel het op in kleine stapjes

Sommige vaardigheden zijn voor jonge kinderen te ingewikkeld om in een keer te leren. Bijvoorbeeld hun tanden poetsen of veters strikken. Wanneer de vaardigheid te moeilijk is kun je het opdelen in kleinere stapjes. Denk hierbij aan:

  1. Vraag het kind wat de eerste stap is.
  2. Vertel het als jouw kind het niet weet.
  3. Doe het zelf eerst voor als je kind niet weet hoe het moet. Vervolgens laat je jouw kleintje het zelf doen terwijl je hem of haar helpt.
  4. Geef een complimentje wanneer het goed gaat.

Leer kinderen de sociale regels

Wanneer je kind steeds onafhankelijker wordt is het belangrijk dat je kind de sociale regels leert. Een voorbeeld van een sociale regel is dat je mensen bedankt wanneer ze je iets geven. Het is vaak de taak van de ouder om deze aan je kind te leren. Dit kun je het beste doen door voorbeelden te geven van situaties en uit te leggen waarom de regel belangrijk is en het goed is om deze te volgen.

The Nanny Club begrijpt dat het voor jou als ouder belangrijk is dat deze stimulatie wordt voortgezet als jij druk bent met iets anders. Daarom stellen wij doelen die passen bij de leeftijdscategorie van de kinderen, zodat onze nannies kunnen bijdragen aan de opvoeding van de kinderen. We begrijpen dat elk kind anders is en andere doelen zal hebben en daarom staan we altijd open voor suggesties, want uiteindelijk ken jij als ouder je kindje het beste. Meer lezen over deze ontwikkelingsdoelen? Neem dan een kijkje op onze pagina met ontwikkelingsdoelen.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×