Baby slaap zomer

Baby heeft last van de warmte met slapen

[ez-toc]

Het is (bijna) zomer en de temperaturen stijgen, maar jouw baby lijkt last te hebben van de warmte met slapen. Hoe ga je hier als ouder het beste mee om? In deze blog geven we je tips en advies over hoe je jouw baby kunt helpen om comfortabel en veilig te slapen tijdens warme zomernachten.

1. Houd de slaapkamer koel

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je baby te helpen slapen tijdens warme nachten is ervoor zorgen dat de slaapkamer koel is. Zet een ventilator aan of overweeg om een airco te installeren. Zorg er ook voor dat de kamer goed geventileerd is en dat er voldoende frisse lucht naar binnen kan stromen. Houd hierbij wel rekening dat je de ventilator en/of airco uitzet als je baby gaat slapen of deze een andere kant op richt dan je baby.

2. Gebruik lichte en ademende slaapkleding

Kies voor lichte- en ademende slaapkleding voor je baby tijdens warme nachten. Katoenen pyjama’s en slaapzakken zijn ideaal omdat ze vocht absorberen en de lucht laten circuleren. Vermijd synthetische materialen die de warmte vasthouden en ervoor kunnen zorgen dat je baby te warm wordt.

3. Houd de babykamer donker

Zorg ervoor dat de babykamer goed verduisterd is zodat je baby niet gestoord wordt door het felle zonlicht. Dit kan helpen om je baby in slaap te laten vallen en te houden, zelfs tijdens de lange zomerdagen.

4. Bied voldoende vocht aan

Zorg ervoor dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt, vooral tijdens warme dagen. Geef je baby wat vaker voeding en water. Als je borstvoeding geeft, probeer dan vaker te voeden om ervoor te zorgen dat je baby goed gehydrateerd blijft.

5. Pas de bedtijd aan

Overweeg om de bedtijd van je baby aan te passen tijdens warme nachten. Als het te warm is in de avond, probeer je baby dan wat later naar bed te brengen zodat hij nog kan genieten van de relatieve koelte van de avonduren. Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby, dus zorg er wel voor dat hij voldoende slaap krijgt, zelfs tijdens warme zomernachten. Lees hier meer over een goed slaapschema voor je baby.

6. Controleer de temperatuur

Zorg ervoor dat je de temperatuur in de babykamer regelmatig controleert. De ideale temperatuur voor een babykamer ligt tussen de 16 en 20 graden Celsius. Gebruik een thermometer om de temperatuur in de gaten te houden en pas indien nodig de ventilatie en slaapkleding aan.

7. Blijf alert op tekenen van oververhitting

Let goed op tekenen van oververhitting bij je baby, zoals zweten, warme huid, snelle ademhaling en prikkelbaarheid. Als je baby warm aanvoelt, haal hem dan uit bed, leg een koud washandje op zijn voorhoofd en zorg ervoor dat hij voldoende vocht binnenkrijgt. Neem onmiddellijk contact op met een arts als je baby last heeft van ernstige oververhitting symptomen.

Hydrofiele doek over kinderwagen

Wanneer je op de warme zomer dagen lekker op pad gaat met je kindje en je kindje doet een dutje in de kinderwagen let dan op de gevaren van een hydrofiele doek over de kinderwagen. Het lijkt misschien onschuldig om een hydrofiele doek over de kinderwagen te leggen om je kind te beschermen tegen de zon, maar dit kan erg gevaarlijk zijn. Hoewel het doek licht en luchtig lijkt, kan het de luchtcirculatie in de kinderwagen belemmeren en de temperatuur snel laten stijgen.

In de hete zon kan de temperatuur in de kinderwagen snel oplopen, wat kan leiden tot oververhitting en uitdroging van je kind. Door het gebruik van een doek over de kinderwagen, wordt de warmte opgesloten en kan de lucht in de kinderwagen niet goed circuleren, waardoor de kans op oververhitting nog groter wordt.

Daarnaast kan het gebruik van een hydrofiele doek over de kinderwagen ook het risico op verstikking vergroten. Als het doek niet goed is vastgemaakt of als het kind zich erin verstrikt, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Het is dus belangrijk om altijd goed op te letten wanneer je je kind tegen de zon wilt beschermen in de kinderwagen. Kies liever voor een parasol of zonnescherm dat speciaal is ontworpen voor kinderwagens en zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is. Op deze manier kun je je kind veilig en comfortabel beschermen tegen de zon.

Geniet van de zomer

Het is belangrijk om de slaap van je baby serieus te nemen, vooral tijdens warme zomernachten. Door een paar eenvoudige aanpassingen te maken en alert te blijven op de behoeften van je baby, kun je ervoor zorgen dat hij comfortabel en veilig kan slapen, zelfs wanneer het warm is. Volg de bovenstaande tips en geniet van een rustige en vredige zomer met je kleintje!

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×