0623830108
info@slaapkops.nl
Plan gratis kennismakingsgesprek
verlatingsangst

Verlatingsangst baby

18-02-2024
Tamara Kops

Wanneer je met je kindje bent is er niks aan de hand, maar dan komt het moment dat je je kindje even weg legt en je kindje volledig in huilen uitbarst. Je kindje is op dit moment bang dat je hem verlaat en niet meer terugkomt. Verlatingsangst is een emotionele ontwikkeling waar ieder kindje mee te maken krijgt. Vanaf 6 maanden tot ongeveer 3 jaar kunnen kinderen last krijgen van verlatingsangst. Wat is verlatingsangst precies en hoe kun je het voor jou en je kindje gemakkelijk maken in deze periode? Hier lees je alles over in deze blog.

Wat is verlatingsangst?

Je kindje heeft in de eerste maanden naast voldoende slaap en voeding vooral aandacht en verzorging nodig. Wanneer je kindje iets van ongemak doormaakt, wil het dicht bij jou zijn. Op deze manier zoekt je baby troost en comfort. Verlatingsangst is de angst van je kindje om verlaten te worden door degene waar hij aan gehecht is. Wanneer jij even uit het zicht bent denkt je kindje direct dat hij verlaten is en dit uit zich in een verdrietig kindje.

Wat kun je doen bij verlatingsangst?

  • We willen het liefste ons kindje blij zien. Hierdoor zijn we snel geneigd om bij verlatingsangst weg te sneaken. Weg sneaken is een no go. Hiermee leer je namelijk je kindje dat hij je constant in de gaten moet houden, omdat je ineens weg kan zijn. Hierdoor kun je de fase van verlatingsangst langer in stand houden. In plaats van weg sneaken vertel je je kindje wanneer je weggaat en wanneer je weer terugkomt.
  • Kom je weer thuis of ben je even terug van de was ophangen, dan begroet je je kindje met een knuffel en een kus en laat je weten dat je weer terug bent. Op deze manier leert je kindje als je uit het zicht bent, je ook weer terugkomt.
  • Laat je kindje merken dat je er nog bent als je even uit het zicht bent door bijvoorbeeld te blijven praten.
  • Speel overdag veel kiekeboe spelletjes of verstoppertje. Hiermee kun je op een leuke manier leren dat wanneer je uit het zicht ben, je snel weer terugkomt.
  • Wanneer je je kindje wegbrengt naar de opvang of ergens anders neem dan kort en krachtig afscheid. Blijf er even bij zodat je kindje kan wennen aan de ander en zich veilig voelt, maar wanneer je weggaat blijf je niet hangen maar ga je met een duidelijke kus en knuffel. Laat je kindje troosten door degene die nu je kindje even gaat verzorgen.
  • Laat je kindje niet huilen wanneer hij ’s nachts wakker wordt of tijdens bedtijd, maar ga naar je kindje toe zodat hij weet dat je er nog bent. Vermijd zoveel mogelijk interactie, want het is niet het moment om te spelen. Vertel je kindje ook altijd wat jij gaat doen wanneer je kindje moet gaan slapen.
  • Je kunt nog wat rommelen op de gang, zodat je kindje hoort dat je nog in de buurt bent.

Veel kinderen kunnen last krijgen van verlatingsangst tijdens bedtijd. Op dit moment is het verleidelijk om je kindje mee te nemen naar je eigen bed of om samen te slapen, maar het is raadzaam om toch je kindje zelfstandig in slaap te laten vallen. Het kan helpen om even in de buurt te blijven of even op de gang te rommelen, zo geef je je kindje het gevoel van veiligheid en dat je dichtbij bent. Mocht je last blijven ervaren en wil je graag op een liefdevolle manier je kindje weer het vertrouwen geven dat hij lekker kan gaan slapen dan staan wij van Slaapkops klaar om jou te helpen middels een consult. Al onze diensten kun je hier vinden.

Tamara Kops is babyslaapcoach en moeder van 2 kinderen. Met haar specialisatie voor newborns op zak en docente babymassage, heeft zij haar hart verkocht aan de allerkleinsten. Ze helpt ouders om meer rust en vertrouwen te krijgen en geeft houvast om ouders op de rit te helpen met het slaapgedrag van hun kindje.
Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies.
Boek je kennismakingsgesprek

Gerelateerde slaapblogs

Bekijk alle blogs

Meer slaaptips ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
×