Verlatingsangst baby

Verlatingsangst baby of kind: hoe ga je ermee om?

[ez-toc]

Het was altijd makkelijk om jouw kindje weg te leggen, maar ineens komt jouw kindje in een fase waarin hij of zij het lastig vindt om alleen te liggen: verlatingsangst komt om de hoek kijken. Allereerst is het goed om te weten dat verlatingsangst een normale ontwikkeling is.  Deze emotionele zelfstandigheid is een ontwikkeling die kinderen doormaken en waar verlatingsangst aan vooraf gaat.

Wanneer begint verlatingsangst?

De piek in verlatingsangst is meestal tussen de 8 en 18 maanden. Bij verlatingsangst begrijpt jouw kindje nog niet dat als hij/zij iets niet meer ziet, het er nog steeds is. Bijvoorbeeld: je legt je kindje in bed en je loopt weg. Jouw kindje begrijpt niet dat je er nog steeds bent en jou alleen niet meer ziet. Dit besef komt pas later en vanaf dat moment zal de verlatingsangst ook afnemen.

Soms is het zo dat wanneer jouw kindje een moeilijke start heeft gehad en bijvoorbeeld bij de bevalling weggehaald is bij papa/mama dat zij ook in de eerste weken/maanden wat meer behoefte hebben aan de geborgenheid en veiligheid. Geef hier ook aan toe en juist die eerste maanden staat hechting op nummer 1. Je kunt altijd later nog werken aan het zelfstandig leren slapen.

De periode van verlatingsangst, kan ook in relatie staan met de slaapregressie. Jouw kindje maakt dus een ontwikkeling door en heeft daardoor meer moeite om te slapen.

Tips bij verlatingsangst

Allereerst: neem de verlatingsangst serieus. Wanneer de verlatingsangst niet serieus genomen wordt, zal je merken dat jouw kindje alleen maar meer verlatingsangst zal gaan ontwikkelen.

Communiceer met je kindje

Blijf altijd communiceren met je kindje. Wanneer je even de kamer uitloopt, zeg dan ook tegen jouw kindje wat je gaat doen. Bijvoorbeeld: mama gaat even plassen, ik kom zo terug. Jouw kindje, hoe jong ook, zal leren dat als je dit zinnetje zegt, je ook weer terugkomt. Ook wanneer je bijvoorbeeld gaat werken, geef dan aan je kind aan dat je weggaat en sneak niet het huis uit. Wanneer je stiekem weggaat, krijgt jouw kindje altijd het gevoel jou altijd goed in de gaten te moeten houden. Als je weggaat, houd het afscheid dan ook kort. Gaat jouw kindje huilen? Ga dan niet steeds terug, want dat brengt verwarring bij je kindje. Als je terugkomt, communiceer dat dan ook. Laat duidelijk merken dat je er weer bent, ook als je enkel even was plassen of de was doen.

Rommel even op het kamertje of op de gang

Als jouw kindje tijdens het naar bed brengen veel verlatingsangst ervaart, kun je jouw kindje laten weten dat je er nog bent door bijvoorbeeld op het kamertje te rommelen of even op de gang te rommelen. Jouw kindje hoort jou dan nog wel en weet dat je nog in de buurt bent. Hierdoor zal jouw kindje zich veilig genoeg voelen om in slaap te kunnen vallen.

Speel kiekeboe spelletjes

Speel veel kiekeboe spelletjes en verstoppertje. Hierdoor leert jouw kindje dat ook al zien zij jou even niet, je er nog steeds bent. Ze zullen door dit soort spelletjes de emotionele ontwikkeling eerder doormaken, waardoor je eerder door de verlatingsangst periode heen bent.

Voorspelbare routine

Door iedere dag dezelfde routine aan te houden, weet jouw kindje wat het kan verwachten op welk moment van de dag. Hierdoor is het voor jouw kindje ook makkelijker om in slaap te kunnen vallen, omdat jouw kindje weet dat het tijd is om te slapen. In onze slaaphandleiding beschrijven wij al onze routines die je kunt volgen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Heeft jouw kindje veel last van verlatingsangst of lukt het jouw kindje maar niet om zelf in slaap te vallen? Dan kijken wij graag met je mee. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, zodat we kunnen bespreken of wij jullie middels een consult of traject kunnen ondersteunen om weer lekker te slapen.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×