Reflux en slapen

Slapen met reflux

[ez-toc]

Reflux is er in verschillende soorten, maar kan een vervelende stoorzender zijn als het gaat om slaap. Wat is reflux precies en welke invloed kan het hebben op slaap? En natuurlijk niet geheel onbelangrijk: hoe kun je ervoor zorgen dat een kindje met reflux toch lekker kan slapen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Wat is reflux?

Bij kindjes die last hebben van reflux, stroomt de maaginhoud via de slokdarm weer terug. Doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig is ontwikkeld, komt dit vaak bij baby’s voor. Bij de meeste kinderen lost dit probleem dan ook weer vanzelf op. Toch kan de periode daarvoor erg heftig zijn en kan je kindje veel last hebben van de reflux. Door het maagsap dat elke keer langs de slokdarm stroomt, kan er veel pijn ontstaan bij een kindje. Soms merk je dat je kindje reflux heeft doordat je kindje heel veel spuugt. Maar het kan ook zijn dat je kindje niet spuugt, maar toch reflux heeft. Dit heet verborgen reflux. Meer informatie over de verschillende soorten reflux, vind je hier.

Verborgen reflux

Bij verborgen reflux spuugt je kindje de maaginhoud niet uit, maar stroomt de voeding weer terug naar beneden. Dit is vaak dubbel zo pijnlijk voor een kindje doordat het agressieve maagsap twee keer langs de slokdarm stroomt. Ook is het voor ouders vaak lastiger te herkennen, omdat je kindje dus niet spuugt. Je herkent het vaak doordat je kindje niet graag op zijn of haar rug wil liggen, veel huilt, en onrustig drinkt. Je kindje heeft wel honger, maar het doet pijn om te drinken. Dit zijn een aantal symptomen waar je verborgen reflux aan kunt herkennen.

Advies bij (verborgen) reflux

Het kan als ouder heel erg heftig zijn om een baby of kindje te hebben met reflux. Soms weet je niet meer wat je moet doen en doet het jou ook pijn om je kindje pijn zien te hebben. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen.

Schakel een arts in

Heb je een vermoeden dat je kindje reflux heeft? Dan raad ik je altijd aan om dit met de huisarts of bij het consultatiebureau te bespreken. Wanneer je het niet vertrouwt, kun je altijd om een doorverwijzing vragen naar de kinderarts. Dit is vooral wanneer je merkt dat je kindje een groei achterstand ontwikkelt, maar bij elke vorm van twijfel: raadpleeg een arts. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om een kindje medicijnen te geven of zelfs een operatie te laten ondergaan. Volg hierin dus altijd je eigen gevoel en vraag hulp waar nodig!

Bezoek een osteopaat

Waar veel ouders niet bij stil staan, is dat een osteopaat ook bij dit soort klachten kan helpen. In een aanvullende verzekering heb je kans dat een osteopaat bezoek vergoed wordt. Vaak kan een osteopaat in een eerste bezoek al aangeven of hij/zij jullie denkt te kunnen helpen. Daarnaast merken sommige ouders na 1 of 2 bezoekjes al erg verschil, dus het is vaak zeker de moeite waard om dit eens te proberen.

Rechtop houden na voeding en kleine beetjes geven

Houd je kindje altijd na de voeding minimaal een half uur rechtop. Hierdoor heeft de voeding de kans om beter naar beneden te zakken en zal het dus minder snel weer omhoog komen. Daarnaast: geef je kindje wat vaker kleine beetjes in plaats van één grote fles. Dit kan je kindje vaak ook beter verwerken.

Slapen en reflux

Omdat je kindje vaak tijdens de periode dat hij of zij last heeft gehad van reflux niet lekker kan slapen, kun je kindje ook geen goede slaapbasis aanleren. Hij of zij is hierdoor afhankelijk van mama of papa om lekker te kunnen slapen en ligt het liefst rechtop.

Zolang je kindje pijn heeft en/of last heeft van de reflux, zorg er dan voor dat je je kindje troost en comfort biedt. Het heeft geen zin om je kindje te laten huilen, sterker nog, dit kan alleen maar meer kwaad dan goed doen. Wat je tijdens deze periode wel kan doen, is gebruik maken van speciale reflux kussens. Deze houden je kindje een klein beetje omhoog, waardoor je kindje minder pijn/last heeft van de voeding die omhoog stroomt.

Verder kun je er ook op letten dat je je kindje op tijd laat slapen. Je kunt je goed houden aan de wakkertijden en je kindje op dat moment in slaap helpen. Alle wakkertijden vind je ook in onze slaaphandleiding. Je kunt je kindje bijvoorbeeld in de draagzak laten slapen.

Zodra de reflux onder controle is, kan er gewerkt worden aan de goede slaapbasis. Je hebt je kindje tijdens de periode van reflux wel kunnen helpen om een goed ritme te krijgen door je kindje te laten slapen wanneer het moe is (bijvoorbeeld in de draagzak). De volgende stap is het zelfstandig leren slapen. Probeer je kindje elke keer wat wakkerder in bed te leggen, zodat je kindje geleidelijk kan leren om zelf in slaap te vallen. Je kindje heeft waarschijnlijk veel onrust ervaren, dus probeer er zoveel mogelijk te zijn voor je kindje.

Heb je hulp nodig om de goede slaapbasis te leren? Neem dan contact met ons op. We helpen jullie graag op een liefdevolle manier aan slaap.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×