Hooggvoeligheid en slapen

Slapen en hooggevoeligheid

[ez-toc]

Wanneer jouw kindje niet lekker kan slapen, kan dit natuurlijk erg frustrerend voor je voelen als ouder. Jij zelf hebt dan ook vaak een slaaptekort. Je zit dan in een soort draaimolen, waar je zo niet meer uitkomt. Tenzij je hele zachte matten neerlegt waar je zo op kan ploffen, om die draaimolen uit te komen. Om jou deze “matten”/ een aantal handvatten te kunnen bieden, heb ik een gastblog geschreven voor Slaapkops. 

Hierbij een aantal tips voor jou om meer inzicht te krijgen over waarom jouw kindje niet kan slapen.👇

🙌Tip 1: Kijk eens naar het verloop van de dag. 

Hoe voelt jouw kind zich in een drukke omgeving? Hoe voelt jouw kindje zich als het alleen met jou is? En kijk eens naar het verschil. Het verschil is per kindje anders. 

🙌Tip 2:Voel eens hoe jij je voelt, als jij indrukken op hebt gedaan gedurende de dag. 

Kan het zijn dat jouw kindje spiegelt? Neem dan vooral de tijd om de rust in jezelf weer te voelen. De voelsprieten van een kindje zijn groot, hiermee voelt het de moeder ontzettend goed aan. 

Energetisch is die navelstreng tussen moeder en kind na de geboorte natuurlijk niet door. Daardoor voel jij je kindje ook zo goed aan! En andersom.

Als je als kindje niet lekker kan slapen, dan kunnen hier verschillende oorzaken onder liggen. Hoe is je kindje geboren? Heel snel of juist een moeilijke bevalling hebben een impact op een kindje. Cognitief is er nog niets te denken, maar het voelen natuurlijk des te meer;

We hebben verschillende soorten zintuigen:

  • Voelen
  • Horen
  • Zien
  • Ruiken
  • Proeven

Bij een jong kindje staan deze zintuigen “aan”. 

Bij kinderen vanaf ongeveer 3 jaar die nog steeds heel fijngevoelig zijn spreken we dan vaak van hoogsensitief zijn. Een prachtige eigenschap! 1 op de 4 kinderen zijn hoogsensitief. Waar héél veel mooie eigenschappen aan verbonden zijn.

😴  Wanneer het kindje niet kan slapen, kan het zijn dat de zintuigen hun werk hard hebben moeten doen, waardoor o.a. het zenuwstelsel overprikkeld is geraakt.

☝️ Heeft je kind veel prikkels opgedaan vandaag?

Dan is er de kans dat je kind overprikkeld is. Je hebt verschillende zintuigen, en als er meerdere “aan” staan, kan het zijn dat prikkels heviger bij je binnenkomen dan bij een ander. Hierdoor ontstaan gevoelens die helaas niet altijd positief uitpakken als je overprikkeld bent. Dit kan zorgen voor vervelende situaties, als bijvoorbeeld niet goed in slaap kunnen komen.

☝️ Heeft je kind de tijd gehad/ genomen om te ont-prikkelen?

Geluiden, sfeer/energie van andere mensen… kan zorgen voor veel prikkels. Belangrijk is dus echt de tijd te hebben/ nemen om je te ontdoen van alles wat is binnengekomen bij je.

👨‍👩‍👧‍👦 Om inzichtelijk te krijgen wie energetisch aan jou gekoppeld zijn, dus wie eigenlijk nog een beetje aan jou “kleven” en jouw kindje dit ook kan voelen, kun je in de oefening hieronder, opschrijven wat jij zelf als moeder hebt gevoeld. Van wie liep je stiekem leeg.. wie “trekt” er aan jou, ect. 

We willen rust voor je kindje, maar ook voor jou! Want dít voelt je kindje weer.

🙌 Wanneer jij voelt dat jouw kindje veel van jou heeft opgenomen, dan kun je jouw kindje energetisch helpen; strijk met je handen je kindje af. Het is in het begin misschien gek, maar het is voor het goede doel! 💪 Begin bij de kruin en eindig bij de voetjes en sla af naar de aarde. De aarde is als een soort magneet, mijn ervaring vertelt mij dat kinderen hier heel goed op reageren. Ze worden vaak meteen rustiger. Het zit zo: we hebben een aura, onzichtbare laagjes om ons heen, waarmee sfeer kunnen aanvoelen. Sfeer kunnen we niet op de foto zetten, maar is wel voelbaar. En aangezien kinderen zulke enorme voelsprieten hebben, helpt het vaak erg als jij de aura schoonmaakt. Ze kunnen het zelf niet doen. Kinderen vanaf 6 jaar die in de praktijk bij mij komen keer ik zelf met prikkels om te gaan en te ontprikkelen en rust te hervinden. Kleine kinderen kunnen dit zelf niet, en je helpt hier echt bij. Bijvoorbeeld bij een buurvrouw die dag echt niet goed in haar vel zat… Dan kan het zomaar zijn dat jouw kindje dit heeft opgevangen. Ga hier maar eens mee aan de slag en laat mij/ons vooral weten hoe je het ervaart met alle oefeningen en tips die hierin staan! 

>Merk jij dat jouw kindje prikkelgevoelig is, dat het wat snel van slag is en dat je wel handvaten kunt gebruiken om jouw kindje hier bij te kunnen helpen? 17 april geef ik de praktische online training “Hooggevoelige kinderen”, het zelf kunnen helpen van jouw kind staat hierin centraal.

Liefs, 

Anne van Omme

praktijkbloei.com

anne@praktijkbloei.com

Instagram: anne.praktijkbloei

Hooggevoeligheid

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×