Heb je na drie maanden het gevoel dat je langzaam een ritme begint te vinden, gaat je baby zodra hij 4 maanden is ineens slechter slapen. Grote kans dat je baby in de 4 maanden slaapregressie is gekomen.
De slaapregressie van 4 maanden is een van de slaapregressies die in de meeste gevallen tussen 3 en 4 maanden voorkomt. Tijdens deze slaapregressie verandert het slaapritme van je baby (zowel overdag als ’s nachts) abrupt. Je baby wordt ‘s nachts vaker wakker, doet overdag kortere dutjes, verzet zich tegen de bedtijd en wordt vroeger dan gewoonlijk wakker.
Waardoor komt een slaapregressie?
Een slaapregressie ontstaat door dat je kindje in een ontwikkelingssprong is gekomen. Zodra jouw kindje in de 4 maanden slaapregressie zit, is de kans groot dat jouw kindje aan het oefenen is met het omrollen. Het is belangrijk te onthouden dat slaapregressies normale ontwikkelingsstappen zijn en meestal niet lang duren. Een slaapregressie kan soms enkele dagen duren, maar ook enkele weken. Om je kleintje door deze slaapregressie heen te helpen, probeer je zo goed mogelijk aan een slaaproutine te houden, zelfs als dat betekent dat je sommige delen ervan moet aanpassen aan de nieuwe behoeften en wat meer hulp moet bieden dan daarvoor. Zorg er ook voor dat je baby overdag goed uitgerust is en dat hij geen slaaptekort heeft. Je mag je kindje hierbij ook helpen om te slapen door je kindje bijvoorbeeld bij je te houden of in de kinderwagen/draagzak te laten slapen.
Hoelang duurt de 4 maanden slaapregressie?
De 4 maanden slaapregressie kan 2 tot 6 weken duren. De slaapregressie van 4 maanden kan zwaar zijn, maar het duurt niet eeuwig. Met wat geduld, een slaaproutine en consistentie kun je je kleintje door deze slaapregressie heen helpen. Dus hou vol!
Een goede slaapbasis is daarbij wel belangrijk. Het juiste slaapritme en de juiste slaapomgeving kunnen er voor zorgen dat jouw kindje de slaapregressie sneller doorkomt. Speciaal voor de allerkleinsten hebben wij een newborn e-book ontwikkelt. Hierin geven we alle tips & tricks om je kleintje te helpen aan een goede slaapbasis.
Een baby van 4 maanden is nog niet in staat zichzelf te troosten. Blijf dus bij je baby als het hem niet lukt om zelf in slaap te vallen of als hij moeite heeft om langer achter elkaar te blijven slapen. Onthoud dat ook deze fase weer voorbij zal gaan.
4 maanden slaapregressie kenmerken en symptomen
Een slaapregressie is te herkennen aan het veranderende slaapgedrag en tegelijkertijd de ontwikkeling waar je kindje in zit. In de meeste gevallen sliep je kindje hiervoor een stuk een beter en sinds de ontwikkeling gaat het een stuk minder. Heeft jouw kindje nooit fijn kunnen slapen? Dan is waarschijnlijk de slaapbasis niet op orde en is het niet direct aan de slaapregressie te wijden.
Belangrijk om ook te vermelden is dat het niet altijd zo is dat je iets merkt van de slaapregressie. Er zijn ook ouders die aangeven nooit iets van de slaapregressie te hebben gemerkt.
Welke slaapregressies zijn er nog meer?
Na de 4 maanden slaapregressie, komt er ook bij 8 maanden, 12 maanden, 18 maanden en 24 maanden nog een slaapregressie. In deze periode maakt je kindje weer andere ontwikkelingen door, waardoor het slapen opnieuw weer wat minder kan gaan. Lees hier meer over slaapregressies.
Heb je hulp nodig bij de slaapregressie of is je kindje net uit de slaapregressie maar gaat het slapen nog niet fijn? Dan helpen we je graag op weg naar de juiste slaapbasis. Plan een gratis kennismakingsgesprek in om te kijken hoe we jullie gezin kunnen helpen aan meer rust.