Wanneer je kindje tussen de 2,5 en 4 jaar is wordt het een peuter genoemd. Waar ouders van een pasgeboren kindje zich instellen op gebroken nachten is het vaak een opluchting wanneer deze periode voorbij is en je stabiele nachten krijgt. Wanneer je peuter ineens niet meer wil slapen en hysterisch gaat huilen kan dit tot een hoop frustratie leiden en vragen oproepen. In deze blog geven we je tips hoe je er weer voor kan zorgen dat je peuter lekker gaat slapen en hoe je met hysterisch huilen/driftbuien kunt omgaan.
Hoe ga ik om met hysterisch huilen of een driftbui?
- Wanneer je kindje erg boos is kun je met makkelijke woorden de boosheid benoemen. Bijvoorbeeld ‘ik zie dat je boos bent omdat je niet wilt gaan slapen’. Je kindje zal zich gehoord en begrepen voelen wanneer je de emotie benoemd en je kindje leert zijn emoties herkennen.
- Geef je kindje de kans om boos te zijn of om te huilen. Je kunt van je kindje niet verwachten dat hij direct stopt met huilen of boos zijn. Geef je kindje daarom hier de ruimte voor.
- Kijk goed naar waar je kindje behoefte aan heeft. Wil het kindje dat jij even bij hem blijft, doe dit dan ook. Sommige kindjes willen even met rust gelaten worden, dit is ook prima.
- Je hoeft niet toe te geven aan het hysterisch huilen, maar leg je kindje wel uit wat je van hem verwacht. Geef uitleg in korte zinnen. Kort herhalen van de zinnen helpt je kindje om sneller rustig te worden. Bijvoorbeeld; ‘Lieverd je gaat lekker slapen, papa en mama zijn in de buurt en gaan straks ook slapen’.
- Sommige kindjes kunnen onwijs boos worden en ongewenst gedrag vertonen zoals het schoppen en slaan naar de ouders toe of met spullen gooien. Wanneer dit gebeurt vertel je kindje dan duidelijk welk gedrag moet stoppen en wat je wel graag ziet van je kindje.
- Wanneer je kindje hysterisch blijft huilen of boos blijft blijf je bij je kindje totdat hij helemaal afgekoeld is. Blijf erbij maar reageer niet op het negatieve gedrag. Blijf herhalen wat je hebt gezegd totdat je kindje rustig wordt of de troost accepteert.
- Wanneer je kindje weer rustig en afgekoeld is geef je je kindje positieve aandacht door middel van een stevige knuffel en benoem je het positieve gedrag van je kindje ‘wat superknap dat het gelukt is om weer rustig te worden’. Het benoemen van het gewenste gedrag zorg ervoor dat je kindje dit vaker gaat laten zien in de toekomst.
Hoe zorg ik dat mijn peuter weer wil slapen?
- Allereerst is het belangrijk dat je goed naar het dagritme kijkt. Doet jullie kindje nog een middagdutje en hoelang? Alles over ‘wanneer geen middagdutje meer’ kun je hier vinden (link naar blog wanneer geen middagdutje meer). Een kindje die te vroeg het dutje gedag heeft gezegd, kan oververmoeid aan zijn slaap beginnen en een kindje die nog een middagdutje doet maar deze niet meer nodig heeft kan weer moeite hebben om zijn slaap te accepteren. Het is daarom belangrijk om eens goed naar je kindje en zijn slaap momenten te kijken.
- Je peuter heeft heel veel indrukken te verwerken. Om deze goed te kunnen verwerken is het fijn als je overdag voldoende structuur en regelmaat aanbiedt.
- Om het naar bed toe gaan zo ontspannen mogelijk te maken introduceer je bij ieder slaapje een vast bedtijd ritueel. Vanaf 2,5 jaar kun je dit bedtijd ritueel visueel maken. Dit houdt in dat je met plaatjes gaat communiceren met je kindje. Je kindje kan precies zien waar hij aan toe is doormiddel van de plaatjes. Om het naar bed toe weer leuk en gezellig te maken kun je deze kaartjes met je kindje samen maken, je kindje gaat de stappen herkennen met als gevolg dat hij meer ontspannen is.
- Wanneer het bedtijd is en je kindje huilt hysterisch kun je je kindje altijd troosten. Vertel hierbij dat het bedtijd is en wat je verwacht van je kindje. Voor veel kindjes van deze leeftijd kan het erg helpen als je ze uitlegt wat jij gaat doen terwijl zij op bed liggen. Voor veel kindjes kan het helpen wanneer jij op de gang een beetje blijft rommelen. Zo krijgen zij het vertrouwen dat je in de buurt bent als er iets aan de hand is.
Vind je het lastig om je peuter weer in slaap te krijgen en het naar bed toe brengen weer gezellig te maken? Dan kan een persoonlijk consult je helpen. We gaan dan naar jullie situatie en wensen kijken om het doel wat jullie voor ogen hebben te behalen. Je vindt hier alles over onze diensten.