Overgang wintertijd baby

Hoe zorg je voor een soepele overgang naar de wintertijd/zomertijd?

[ez-toc]

Twee keer per jaar is het weer zover: de klok gaat een uur achteruit of vooruit. Veel ouders maken zich rond deze tijd zorgen. Logisch ook, want wanneer je kindje meestal om 06:00 uur wakker is, zou je kindje dan nu 05:00 uur wakker worden en dat is voor veel ouders toch wel erg vroeg. Hoe zorg je dan toch voor een soepele overgang naar de wintertijd, zonder dat je straks heel vroeg al beneden zit? Of juist naar een zomertijd zonder dat je kindje met strijd naar bed gaat? Dat vertellen wij je in dit artikel!

Geheugensteuntje zomertijd/wintertijd

overgang wintertijd baby

Een gemakkelijk geheugensteuntje om te onthouden of de klok een uur vooruit of achteruit gaat, is de volgende spreuk: spring forward, fall back. Hierdoor weet je dus dat in de lente de klok een uur vooruit gaat en in de herfst achteruit. In de lente lopen veel ouders er tegenaan dat hun kindje later naar bed gaat en in de herfst merken ze juist vaker dat de kindjes vroeg op staan. Dat eerste zien ouders niet direct als een probleem, al vinden ze het vroege opstaan daarentegen wél erg vervelend.

Er zijn twee manieren om hier mee om te gaan: geleidelijk laten wennen, of in één keer het nieuwe ritme meepakken. Kijk goed naar jullie gezin en jullie kindje welke manier het beste past. Wat voor de een namelijk goed kan werken, hoeft voor het andere kindje niet te werken. Maak je in elk geval geen zorgen, je kindje komt snel weer in het nieuwe ritme.

Manier 1: geleidelijk laten wennen

wintertijd overgang baby

Wanneer je ervoor kiest om jouw baby of kindje geleidelijk te laten wennen aan de wintertijd, begin je ongeveer 4/5 dagen van te voren met het nieuwe ritme. Elke dag verplaats je de routine naar 15 minuten eerder of later (afhankelijk van of het wintertijd of zomertijd wordt). Houdt er rekening mee dat je niet alleen de bedtijd verplaatst, maar het gehele ritme van de dag. Je gaat dus ook steeds 15 minuten eerder eten, spelen etc. Hierdoor komt je kindje geleidelijk in het nieuwe ritme. Wanneer je dit 4 dagen van te voren doet, is je kindje de 5de dag gewend aan het ritme van een uur vroeger of later.

Manier 2: in één keer in nieuw ritme

wintertijd overgang baby

Het kan natuurlijk ook dat je in één keer het nieuwe ritme meepakt. Je begint dan op de dag dat de zomertijd of wintertijd is ingegaan, direct met het hele ritme een uur vervroegen of verlaten. Het kan dan soms misschien een paar dagen duren voordat je kindje het doorheeft, maar andere kindjes pakken direct het nieuwe ritme goed op.

Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je het gehele ritme van de dag opschuift en dus niet alleen de bedtijden. Ook het eten, spelen en andere activiteiten dien je mee op te schuiven zodat het kindje echt begrijpt dat de slaaptijden ook opschuiven.

Heel veel succes met de overgang!

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×