Nachtvoeding

Hoe bouw je de nachtelijke voeding af?

[ez-toc]

Het kan zijn dat je kindje nog een nachtvoeding nodig heeft. Helemaal als je kindje jonger dan 9 maanden is. Daarna is het soms eerder een gewoonte geworden dan dat je kindje echt honger heeft. In dit geval kan je de nachtvoeding afbouwen. Dit is afhankelijk van de situatie en het kindje, maar in deze blog geven we je een aantal tips en handvaten!

Doorslapen of toch niet?

Het lijkt soms alsof ieder kindje zo snel mogelijk moet doorslapen. Dat is natuurlijk onzin. Het is hartstikke normaal dat baby’s en kinderen nog niet doorslapen, sterker nog: doorslapen bestaat niet! Je wilt dat kinderen leren om de slaapcycli zelfstandig te koppelen. Als ze dit leren, kunnen ze zichzelf kalmeren en vallen ze opnieuw in slaap. Vaak zijn kindjes na 9 maanden in staat om de slaapcycli te koppelen, maar dit kan ook eerder of later zijn. Dit verschilt per kindje.

Droomvoeding

Word jouw kindje altijd rond 01:00 uur wakker voor een voeding? Dan kan dit vaak erg pittig zijn, omdat dat net het moment is dat je zelf in diepe slaap valt. In dit geval is het handig om een droomvoeding te geven. Deze voeding geef je rond 22:00/23:00 uur, zodat je kindje een lange ruk slaap kan pakken en jij zelf dus ook.

Manieren om de nachtvoeding af te bouwen

Er zijn verschillende opties. Kijk hiervoor naar jullie situatie en jullie kindje wat het beste past. Werkt de nachtvoeding voor jullie nog goed? Dat is natuurlijk ook prima. Een nachtvoeding kan zeker geen kwaad en kan zelfs voordelen bieden zoals bij borstvoeding komt de nachtvoeding de melkproductie ten goede. Controleer wel altijd eerst bij het consultatiebureau of je kindje zonder de nachtvoeding kan. Dit is afhankelijk van de groei en ontwikkeling van je kindje.

  1. Laat je kindje slapen
    Maak jij je kindje altijd wakker voor een voeding? Probeer je kindje eens te laten liggen. Wie weet wordt je kindje niet meer wakker voor de voeding en drinkt het alleen maar omdat jij het aanbied. Jij zou toch ook niet je lievelingseten overslaan als dit wordt aangeboden?
  2. Haal de voeding weg
    Je kunt in één keer stoppen met de voeding als het echt een gewoonte is geworden. Dit is meestal bij kindjes van 1 jaar of ouder het geval. Probeer je kindje op een andere manier te troosten dan een voeding. Vaak duurt dit een paar nachten, maar dan is je kindje de voedingen ‘s nachts volledig vergeten!
  3. Bouw langzaam af
    Bij borstvoeding kun je dit doen door je kindje steeds iets eerder los te koppelen van de borst. Drinkt jouw kindje bijvoorbeeld meestal 25 minuten? Laat je kindje dan bij 20 minuten stoppen en kort dit elke paar dagen in. Bij flesvoeding kan je iedere paar dagen 30 ml minder geven.

Hopelijk kan je met deze tips aan de slag voor jouw kindje! Hebben jullie hulp nodig bij het afbouwen van de voeding of twijfel je? Dan helpen we jullie daar graag bij! Neem contact op en we bespreken graag de mogelijkheden.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×