Hazenslaapje baby

Hazenslaapjes baby

[ez-toc]

Een veelvoorkomende vraag van ouders gaat over de hazenslaapjes. Een baby doet een kort dutje overdag en lukt het niet om meerdere slaapcycli aan elkaar te verbinden. Een dutje tussen de 20-30 minuten noemen we ook wel een hazenslaapje. Maar hoe ontstaan hazenslaapjes en misschien wel relevanter voor jou als ouder: hoe zorg je dat jouw kindje van de hazenslaapjes af komt? Daar vertellen we je meer over in dit blog!

Wat zijn hazenslaapjes?

Hazenslaapjes verwijzen naar de korte dutjes die baby’s gedurende de dag nemen, meestal niet langer dan 20 tot 30 minuten per keer. De hazenslaapjes, ook wel catnaps genoemd, zijn dus korter dan een slaapcyclus. Een slaapcyclus van jonge kinderen duurt 30-45 minuten. Als een baby of kind een hazenslaapje doet, lukt het niet om de slaapcycli aan elkaar te verbinden. Dat dit niet lukt kan verschillende oorzaken hebben.

Hoe ontstaan hazenslaapjes?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het voor baby’s tot en met 6 maanden normaal is dat ze (enkel) hazenslaapjes doen. Het is voor jonge baby’s nog erg moeilijk om zelfstandig de slaapcycli aan elkaar te koppelen. Als dit dus nog niet lukt, geen zorgen! Als je baby wat ouder wordt, gaan ze vaak vanzelf wat langer slapen. Maar; dan moeten de voorwaarden zoals we dit noemen, wel op orde zijn om goed te kunnen slapen. Dit is o.a.:

  1. Slaapomgeving: de slaapomgeving moet goed zijn en zorgen dat door de omgeving het slapen gestimuleerd wordt. Dit betekent bijvoorbeeld dat de kamer goed donker moet zijn. Vanaf 3 maanden adviseren wij om te starten met de dutjes in een donkere slaapkamer en vanaf 6 maanden alle dutjes in een donkere kamer om de aanmaak van melatonine te stimuleren.
  2. Het ritme: Als een baby naar bed wordt gebracht, maar de slaapdruk nog niet hoog genoeg is (ondervermoeid), kan het zijn dat de baby wel in slaap valt, maar snel weer wakker wordt. Het is daarom belangrijk om een goed ritme passend bij de leeftijd van je kindje aan te houden. Hiermee wordt er een juiste hoeveelheid slaapdruk opgebouwd.
  3. Slaapassociaties: de slaapassocatie is datgene wat jouw baby iedere keer nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Wanneer het jouw baby niet lukt om in eerste instantie zelfstandig in slaap te vallen, is de kans groot dat je baby dezelfde hulp opnieuw vraagt bij het koppelen van de slaapcyclus.

Wat kan je doen aan de hazenslaapjes van je baby?

Ons advies is om te kijken naar de mogelijke oorzaak bij jouw baby. Grote kans dat de oorzaak in vorige alinea benoemd is. Als je weet wat de oorzaak is van de hazenslaapjes van jouw baby, kan je dus ook de oplossing aanbieden. Het ritme aanpassen, aan de slag met het zelfstandig slapen of bijvoorbeeld de slaapomgeving aanpassen. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat een kindje wakker wordt van de honger. Zorg er dus voor dat jouw baby niet met honger naar bed gaat.

Heb je alle oplossingen voor jouw gevoel uitgeprobeerd, maar kom je er alsnog niet uit? Dan helpen wij je uiteraard graag. Je kan onze slaaphandleiding aanschaffen voor al onze ritmes voor kinderen tussen 0-4 jaar of kiezen voor een persoonlijk consult waarbij wij meekijken naar jullie situatie.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×