Dreumes wil niet slapen

Dreumes wil niet slapen

[ez-toc]

Slaap heeft meerdere functies en het belangrijkste is om het lichaam weer op te laden, spieren te laten herstellen en te laten groeien en alle indrukken van de dag te verwerken, maar wat als je dreumes niet wil slapen? Een dreumes slaapt gemiddeld tussen de 11 – 14 uur totaal. Een dreumes kan steeds beter communiceren en duidelijk maken wat hij wil. Hierdoor kan het soms een lastige klus worden om je dreumes lekker op bed te leggen. Wat kan de oorzaak zijn dat je dreumes niet wil slapen en wat is een mogelijke oplossing. Je leest het allemaal hieronder.

Oorzaken dat je dreumes niet wil slapen

  • Het ritme overdag is niet meer passend bij de leeftijd van je dreumes. Hierdoor kan het dat je dreumes te moe of juist niet moe genoeg is om lekker te gaan slapen.
  • Je dreumes bevindt zich in een slaapregressie. Je dreumes ontwikkelt zich razendsnel met betrekking tot de taalontwikkeling of het lopen.
  • Je dreumes is onder of overprikkeld en kan daardoor moeilijk zijn slaap accepteren.
  • Je dreumes vindt het nog lastig om zelfstandig in slaap te vallen en heeft daardoor moeite om in slaap te vallen.

Wat kun je eraan doen?

  • Zorg voor voorspelbaarheid en structuur overdag. Voorspelbaarheid biedt een veilig gevoel bij je dreumes waardoor hij ontspannen kan gaan slapen.
  • Introduceer bij ieder slaapje hetzelfde bedtijd ritueel. Wanneer je elke dag hetzelfde bedtijd ritueel hebt, weet je dreumes precies wat er komen gaat. Je dreumes weet wat er van hem verwacht wordt; het is tijd om te gaan slapen.
  • Let goed op het ritme en de avond bedtijd van je kindje. Is een dutje niet goed gegaan dan kun je altijd de avond bedtijd vervroegen. Hiermee kun je oververmoeidheid voorkomen. Veel ouders denken dat een kindje lekkerder slaapt wanneer het goed moe is, maar door oververmoeidheid is het voor een kindje nog moeilijker om in slaap te komen.
  • Zorg voor voldoende 1:1 momentjes overdag. Je dreumes is volop bezig met de taalontwikkeling. Dit kan een oorzaak zijn dat je dreumes moeite heeft met slapen. Door overdag veel met elkaar te kletsen en boekjes te lezen stimuleer je de taalontwikkeling bij je dreumes.
  • Beperk blauw licht en te veel prikkels minimaal een uur voor bedtijd. Tv’s en andere schermen bevatten veel blauw licht, die de melatonine afdoet, Melatonine heb je nodig om lekker in slaap te kunnen vallen. Je wilt dus dat je kindje volop melatonine aanmaakt voor het slapen gaan zodat hij lang en diep kan slapen.
  • Geef je dreumes nabijheid en geborgenheid wanneer hij dat nodig heeft. Vindt je dreumes het fijn om jou in de buurt te hebben met het slapen. Stel hem dan gerust en geef hem het vertrouwen dat je dichtbij bent.
  • Sluit samen de dag positief af.

Wil je weten of jullie al het juiste ritme hanteren of wil je graag een methode toepassen om je dreumes zelfstandig te leren slapen? Je leest er alles over in onze slaaphandleiding.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×