De meeste ouders benaderen ons met de vraag hoe ze hun kindje meer of langer kunnen laten slapen. Aan de andere kant hebben sommige ouders juist een ander vraagstuk en zijn zij benieuwd waarom hun baby zo veel slaapt. Er zijn verschillende redenen waarom een baby veel slaapt, maar de meeste van die redenen zijn normaal en geven geen aanleiding tot zorg.
Baby’s, vooral pasgeborenen, hebben veel slaap nodig. Maar het slaappatroon van pasgeborenen is vaak kort en onregelmatig en het komt niet vaak voor dat ze meer dan een paar uur achter elkaar slapen.
Naarmate je baby ouder wordt en het slaappatroon regelmatiger wordt, weet je waarschijnlijk hoeveel uur slaap hij overdag en ’s nachts normaal gesproken per dag neemt.
Hoeveel slaap heeft een baby nodig?
Laten we eerst even kijken naar hoeveel slaap een baby gemiddeld gezien nodig heeft. Belangrijk om te onthouden: ieder kindje is anders, dus als je kindje hiervan afwijkt, is dit niet direct reden tot zorg. Dit kan volledig normaal zijn!
- Pasgeborenen van 0 tot 3 maanden: 14 tot 17 uur slaap binnen een periode van 24 uur, hoewel tot 22 uur normaal is voor premature baby’s. De baby slaapt overdag en ’s nachts in vlagen, soms maar een uur of twee per keer.
- Oudere baby’s van 4 tot 12 maanden: 12 tot 16 uur slaap binnen een periode van 24 uur. Ten minste twee tot drie uur van die uren zullen overdag dutjes zijn. Na verloop van tijd gaan baby’s ’s nachts steeds langer slapen.
Voor beide leeftijdsgroepen kan een slaapuurtje dat veel langer is dan normaal ongebruikelijk lijken.
Bovendien kan het moeilijk zijn om uit te zoeken wat te doen: Maak je je baby wakker? Of laat je je baby slapen?
Kan een baby te veel slapen?
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Vanwege hun kleine buikje moeten pasgeboren baby’s regelmatig eten om de voeding te krijgen die ze nodig hebben. Ook al is het verleidelijk om een extra slaperige pasgeborene te laten doorslapen, als je baby niet vaak genoeg uit zichzelf wakker wordt om te eten, zul je hem wakker moeten maken.
Met name in de eerste weken is het extra belangrijk om goed in de gaten te houden dat je kindje voldoende voeding binnenkrijgt. Als richtlijn kun je in gedachten houden: baby’s die borstvoeding krijgen, eten elke twee tot vier uur en baby’s die flesvoeding krijgen vaak elke drie tot vier uur.
Als je je pasgeborene meer dan twee tot vier uur achter elkaar laat slapen, kan het zijn dat je kindje dus niet voldoende voeding binnenkrijgt of dat je productie daalt wanneer je borstvoeding geeft. Daarbij is het altijd even verstandig om dit te laten controleren door je verloskundige of bij het consultatiebureau. Zij hebben namelijk goed zicht op de groei en ontwikkeling van jouw kindje en kunnen dus een passend advies wat betreft de voedingen geven.
Wat betreft de nachtvoeding is dit vooral ook belangrijk om na te vragen of jouw kindje dit nog nodig heeft en hiervoor dus jouw baby wakker gemaakt moet worden voor voeding, of dat je je kindje kunt laten slapen en je zelf dus ook fijn wat uren slaap kunt pakken.
Kunnen oudere baby’s zich overdag verslapen?
Soms. Als je je baby overdag meer dan vier uur laat slapen, kan dat betekenen dat hij ’s nachts minder moe is. Dat kan het moeilijker maken om haar naar bed te krijgen of ervoor zorgen dat ze ’s ochtends extra vroeg wakker wordt.
Maar uiteindelijk zijn de slaappatronen en behoeften van elke baby een beetje anders. Soms is je kleintje gewoon extra moe van een drukke dag en doet hij een langer dutje dan normaal. Zolang de nachtrust daardoor niet wordt verstoord, is een enkele dag met extra rust overdag geen reden tot bezorgdheid.
Het is een ander verhaal als je baby ziek is. Slaap helpt kleintjes (en volwassenen!) om ziektes af te weren en sneller beter te worden, dus het is heel normaal dat je baby veel meer tijd doorbrengt met slapen als hij een virusje heeft. Wil jij tenslotte ook niet de hele dag in bed blijven liggen als je je niet lekker voelt?
Wanneer naar de dokter?
Af en toe je pasgeboren of oudere baby wakker maken omdat je kindje veel slaapt, is op zich niet iets om je zorgen over te maken. We hebben allemaal wel eens wat meer rust nodig, dus geniet van de extra rusttijd en houd de klok in de gaten (of zet een wekker!) om te weten wanneer je hem echt wakker moet maken.
Chronische slaperigheid kan soms echter een reden tot bezorgdheid zijn. Als je pasgeboren baby regelmatig meer dan 17 uur per dag slaapt en niet in staat is om ten minste acht keer per dag te eten, moet je je kinderarts hiervan op de hoogte brengen. Het vaak missen van maaltijden KAN invloed hebben op de groei. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar een dubbelcheck is dan altijd wel even fijn!
Bij pasgeborenen of oudere baby’s moet je ook de dokter bellen als de slaperigheid samenvalt met andere symptomen, zoals:
- Extreme lusteloosheid nadat je hem wakker hebt gemaakt, of moeite om hem wakker te krijgen.
- Tekenen van uitdroging, zoals minder natte luiers, donkerder gekleurde urine, huilen zonder tranen of gebarsten lippen.
- Extreme wispelturigheid of geïrriteerdheid nadat je hem wakker hebt gemaakt.
- Bij pasgeborenen, geen interesse hebben in eten na het wakker worden.
- Niet reageren als je hem probeert wakker te maken.
Af en toe een lang dutje is niet iets om je zorgen over te maken, zolang jouw baby gemakkelijk wakker wordt en als vanouds lijkt wanneer je hem wakker maakt. Sommige kindjes hebben heel even de tijd nodig om goed wakker te worden, maar trekken vaak snel wel bij. Maak je slaapkop(s)je wakker na drie of vier uur. Zo weet je zeker dat je pasgeboren baby alle voedingen krijgt en dat de nachtrust van je oudere baby niet wordt verstoord. Als je zieke baby’s overdag na drie of vier uur wekt, kun je ze controleren en indien nodig vocht geven.
Twijfel je? Liever een keer te veel dan te weinig aan de bel trekken. Raadpleeg in dat geval altijd je arts.