baby slaapt onrustig

Baby slaapt onrustig tweede helft nacht

[ez-toc]

‘s avonds breng je je baby naar bed en valt dan heerlijk in slaap. Je baby blijft voor langere tijd slapen, maar de tweede helft van de nacht word je baby onrustig. Herkenbaar? Het is voor kleintjes niet gek dat ze steeds onrustiger worden naar mate de nacht vordert. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de leeftijd. Hoe dit kan? Daar vertellen we je alles over in deze blog!

Oorzaken onrustig slapen baby

Het kan verschillende oorzaken hebben waarom jouw baby ‘s nachts onrustig slaapt. De slaapdruk is aan het begin van de avond/nacht het hoogst, waardoor jouw kindje mooi kan meevaren op deze slaapdruk. Hierdoor is het vaak iets makkelijker om ‘s avonds in slaap te vallen, dan in slaap te blijven. Daarnaast hebben we ook te maken met hormonen. Aan het begin van de avond is het melatonine-level het hoogst. Melatonine is het zogenoemde slaaphormoon en helpt ons om in slaap te kunnen vallen.

  1. Fysiek ongemak
    Het kan uiteraard het geval zijn dat jouw kindje last heeft van fysiek ongemak. Denk hierbij aan ziek zijn, maar het kan ook het krijgen van tandjes zijn of andere pijntjes. Doordat het melatonine level is gedaald de tweede helft van de nacht, is het voor jouw kindje moeilijker om op dat moment (inclusief ongemak) weer makkelijk in slaap te vallen. Bij fysiek ongemak (of als het idee bestaat dat dat het kan zijn), is het belangrijk je baby altijd troost te geven. Probeer je baby weer in slaap te krijgen, maar belangrijk is nog dat je baby zich comfortabel gaat voelen.
  2. Je kindje slaapt gewoon
    Soms lijkt het alsof je kindje wakker is, terwijl je kindje eigenlijk gewoon slaapt. Er bestaan twee soorten type slaap: non-REM slaap en REM-slaap. De REM-slaap is een actief stadium van slaap. Tijdens de REM-slaap kan je kindje erg onrustig zijn en veel bewegen, geluidjes maken en kunnen zelfs af en toe de oogjes open zijn. Hierdoor lijkt het alsof je kindje wakker is, maar zit je kindje gewoon in de REM-slaap. Zolang je kindje niet huilt, is het het beste om je kindje gewoon met rust te laten en te laten liggen. Wanneer je je baby stil probeert te krijgen, zal je kindje alleen maar meer wakker worden.
  3. Wakker na een voeding
    Eigenlijk kan dit ook vallen onder fysiek ongemak, ondanks dat dit het niet altijd hoeft te zijn. Wat je vaak ziet is dat baby’s wakker blijven na een voeding. Dit kan o.a. te maken hebben met een vastzittend boertje of krampjes waar je baby last van heeft. Hierdoor is het voor jouw baby moeilijker om in slaap te vallen na een voeding. Daarnaast kan het ook zo zijn dat jij je baby uit bed hebt gehaald voor een voeding, terwijl je baby eigenlijk nog aan het slapen was. In sommige gevallen is dit natuurlijk nodig. Bijvoorbeeld omdat je baby nog erg jong is en de voeding nodig heeft om goed te kunnen groeien of als je kindje ondergewicht heeft. In deze gevallen dus zeker je baby wakker blijven maken voor de voeding. Echter kan het ook zo zijn dat je dit nog doet uit gewoonte omdat je dit altijd zo hebt gedaan. In dat geval kun je eens proberen om te wachten tot je baby zelf komt vragen naar een voeding.

Het kan soms erg lastig zijn om te achterhalen waarom je baby de tweede helft van de nacht onrustig is. Je baby kan nog niet aangeven wat er aan de hand is en dan is het soms moeilijk gissen wat er aan de hand is. Is jouw kindje verder rustig? Dan kun je je baby dus het beste gewoon laten liggen. Vaak wordt de onrust vanzelf minder ‘s nachts en zal je baby steeds meer in diepe slaap (non-REM slaap) slapen. Lees onze newborn handleiding voor meer tips voor jouw baby tussen de 0-6 maanden.

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wij realistische verwachtingen kunnen afgeven. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen wij  altijd een eerlijk advies geven of wij denken jullie te kunnen helpen. Daarnaast is dit een mooi moment om te kijken of wij bij jou passen. Je vertrouwt immers je dierbaarste bezit toe en het is belangrijk dat we tijdens dit traject op elkaar kunnen vertrouwen. 

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in. Let op: tijdens dit gesprek geven wij geen slaapadvies. 

Gerelateerde blogs

×